În cele șapte țări afectate de decretele anti-imigrare ale lui Donald Trump, plus cel puțin alte patru, operează echipe ale forțelor speciale americane care vânează lideri ISIS susceptibili să organizeze atacuri teroriste sau să pătrundă pe teritoriul Statelor Unite, au declarat surse din domeniul anti-tero pentru ABC News.

Counter-External Operations Task Force, pe scurt Ex-Ops, a fost creată toamna trecută, când șeful de atunci al Pentagonului, Ashton Carter, a dispus ca echipele cele mai bine antrenate să vâneze luptătorii ISIS care părăsesc zonele de război din Orientul Mijlociu.

Siria, Irakul și alte cinci țări aflate sub incidența decretelor anti-imigrație ale lui Trump reprezintă zone de acțiune pentru Ex-Ops, alături de alte cel puțin patru state – Arabia Saudită, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Egiptul – au declarat sursele citate.

Administrația Casei Albe a comparat decretele anti-imigrație ale lui Trump cu cele ale predecesorului său, Obama, care a interzis total primirea de refugiați în 2011, după ce doi luptători Al-Qaida din Irak au fost descoperiți de FBI că trăiau în Kentucky și plănuiau un important furt de armament.

Ceea ce administrația Trump nu a făcut public, probabil din motive de securitate, este că „un mic număr de refugiați stabiliți în Statele Unite sunt investigați de FBI pentru legături cu rețele din exterior pentru fabricarea de dispozitive explozive improvizate”, au declarat sursele citate pentru ABC.

Dezvăluirile oficialilor din domeniul anti-tero despre măsurile luate de Obama acum o jumătate de an nu fac decât să demonstreze ce risc terorist prezintă țările unde acționează comandourile americane și care se află și pe „Lista lui Trump”.

Acest lucru aruncă în derizoriu protestele împotriva noului președinte și declarațiile politice ale rivalilor săi. Cu atât mai mult, condamnarea de către Barack Obama a decretelor lui Donald Trump se dovedește un gest ipocrit.

Purtătorul de cuvânt al lui Obama declara ieri despre protestatarii împotriva ordinului de limitare temporară a imigrației:

„Fac exact ce ar trebui să aibă loc în momentul în care valorile americane sunt în pericol.”

Te-ar putea interesa și: