Untul de arahide la micul dejun, benefic pentru sănătatea inimii

Untul de arahide la micul dejun, benefic pentru sănătatea inimii Unt de arahide. Sursa foto: Wikipedia

Dacă untul de arahide pe pâine prăjită sună ca un mic dejun perfect pentru tine, s-ar putea să ai noroc. Fie că adaugi o lingură în terciul de ovăz sau îl amesteci în smoothie-uri, acesta are numeroase beneficii pentru sănătate.

Untul de arahide este o sursă excelentă de energie. Acesta conține un echilibru de carbohidrați, proteine și grăsimi. Acest trio te va menține sătul până la prânz și îi va oferi corpului energia necesară pentru a începe ziua. Un mic dejun care conține acești trei macronutrienți este ideal și te ajută să îți atingi toate sursele esențiale de energie, astfel încât creierul și corpul tău să funcționeze la capacitate maximă.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale untului de arahide?

Nutriționistul Alexa Mullane explică faptul că „untul de arahide conține de asemenea un nivel ridicat de antioxidanți și polifenoli, inclusiv resveratrolul (antioxidantul din vinul roșu), care a fost găsit a fi un nutrient antiviral, antiinflamator și anti-îmbătrânire”.

Untul de arahide conține și grăsimi mononesaturate și polinesaturate. Acestea pot ajuta la scăderea colesterolului „rău” și, potențial, la reducerea riscului de boli de inimă. Mullane adaugă că „un studiu din 2022 a găsit că consumul regulat de arahide a condus la o reducere a nivelurilor de colesterol și acestea au fost, de asemenea, găsite a reduce tensiunea arterială”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu toată lumea se bucură să mănânce arahide cu pumnul. Însă untul de arahide poate fi adăugat aproape la orice aliment pentru mic dejun, transformându-l într-o masă sănătoasă pentru inimă.

„Arahidele conțin, de asemenea, nutrienți care contribuie la sănătatea inimii, cum ar fi arginina, magneziul și vitamina E, iar consumul regulat a fost legat de un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, datorită grăsimilor sănătoase găsite în arahide, în special acidul oleic”, explică Mullane.

Trebuie să mănânci unt de arahide în fiecare zi?

Untul de arahide este, de asemenea, bogat în fibre, esențiale pentru sănătatea intestinală și te pot ajuta să te simți sătul până la următoarea masă. Un mic dejun bogat în fibre și proteine este ideal dacă ai probleme cu glicemia, dacă te simți flămând la scurt timp după ce ai mâncat sau dacă te simți obosit dimineața. Datorită indicelui glicemic scăzut al untului de arahide, nivelurile tale de zahăr din sânge ar trebui să rămână stabile. În plus, te vei simți sătul până la prânz. Astfel, el devine o alegere excelentă pentru micul dejun zilnic.

Dar dacă ești cineva care practică postul intermitent și optezi pentru a sări peste micul dejun, untul de arahide este o alegere excelentă pentru prima masă a zilei din aceleași motive. Combinarea sa de carbohidrați, proteine și grăsimi, alături de fibre și alți nutrienți, îl face ușor de digerat și util pentru a oferi energie pe parcursul zilei.

Este, de asemenea, alegerea excelentă după sală pentru a-ți reîncărca rezervele de energie și pentru a ajuta la recuperare. Conținutul de magneziu și vitamina E din arahide este ideal pentru acest lucru. De asemenea, poate ajuta la combaterea oboselii și a durerilor musculare de după antrenament.

Există multe opțiuni disponibile când vine vorba de untul de arahide. Nimeni nu te va judeca dacă preferi varianta netedă în loc de cea cu bucăți. Totuși, este important să te asiguri că conținutul nutrițional al produsului ajută corpul tău și că produsul este obținut etic.

Dacă este posibil, evită untul de arahide cu conținut ridicat de sare și zahăr. Poți alege un unt de arahide fără ulei de palmier pentru o soluție mai etică pentru nevoile tale de mic dejun, potrivit The Independent.co.UK

Revista presei