Festivalurile Untold și Neversea se vor desfășura în acest an, dar acces la marile evenimente vor avea doar persoanele vaccinate. Anunțul a fost făcut, joi, de vicepremierul Dan Barna. Anul trecut, festivalul de la Cluj-Napoca a fost anulat, la fel ca și alte evenimente de acest gen, din cauza pandemiei de coronavirus.

Și Untold, și Neversea, dar pentru vaccinați

„1 iunie vine cu niște relaxări. Cifrele se îmbunătățesc. E un lucru bun. Una din ele e cea pe care am susținut-o acum cîteva zile, de a avea concerte, evenimente, festivaluri cu număr mare de oameni. Condiția e ca acele persoane să fie vaccinate. E un lucru firesc și normal.

Avem un acord de la CNSU și avem un acord și în Guvern, care permite un număr mare limitat la capacitatea spațiului. Condiționat este ca persoanele respective să fie vaccinate”, a spus Barna la Digi 24

Directorul Festivalului Untold critica atitudinea autorităților

În urmă cu patru zile, Edy Chereji, director al Festivalului Untold, posta un mesaj pe Facebook și își arăta nemulțumirea. Pentru că Șumleu Cuc a avut loc un pelerinaj religios, iar evenimentele muzicale nu pot să se desfășoare din cauza restricțiilor.

„Încep postarea prin a vă spune că nu am nimic cu Biserica. De fapt, cu nici o biserică. Foarte bine că se organizează pelerinaje. Nu e primul și nici nu va fi ultimul, pe timp de pandemie. Dar nu am cum să nu fiu deranjat de dubla măsură cu care ne tratează autoritățile. Care e diferența, ca organizare, între pelerinajul de azi și un festival? Ai zice că e vorba tot de zeci de mii de oameni la un loc, tot aer liber, tot pandemie.

„Nu e revoltător pentru noi, cei care venim cu cele mai riguroase norme și soluții, plătim taxe și impozite”

Dacă astfel de evenimente se pot organiza, azi, în luna mai, nu ar fi normal ca autoritățile să înțeleagă că evenimente serioase, organizate după norme dovedite științific, care reduc spre zero riscurile de transmitere Covid19, ar trebui permise măcar începând cu luna august?

Nu e revoltător pentru noi, cei care venim cu cele mai riguroase norme și soluții, plătim taxe și impozite, să fim restricționați pe motiv că încă nu este sigur să organizezi evenimente cu mai mult de 500 de persoane, dar în același timp să stăm și să ne uităm la imagini cu zeci de mii de oameni, participând la un pelerinaj?” scria directorul Untold.