Potrivit clasificării realizată de revista britanică ”The Times Higher Education”, Universitatea de Vest din Timişoara se regăseşte în topul 301-350 al celor mai bune 442 de universităţi, din 43 de ţări din zona Emerging Economies. La nivel naţional, UVT s-a clasat pe poziţia a 4-a din 7 universități din România. Alături de UVT, în acest ranking demarat în 2014, sunt prezente și celelalte universități din Consorțiul Universitaria: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Orice țară cu o economie emergentă avansată, emergentă secundară sau de frontieră, potrivit FTSE Country Classification Process, a fost eligibilă pentru includerea în evaluare.

La fel ca şi clasificarea generală THE World University Rankings, în care UVT s-a clasat în topul 1001+ al celor mai bune universităţi din lume, activitatea universităților a fost evaluată după 13 indicatori de performanţă grupaţi sub aspectul activităţii de predare (30%), activităţii de cercetare şi impactul rezultatelor cercetării (50%), activităţii internaționale (10%) și transferului de cunoștințe către mediul socioeconomic (10%) însă metodologia a fost recalibrată cu atenție pentru a reflecta mai bine caracteristicile și prioritățile de dezvoltare ale universităților în ţările cu economii emergente.