Evenimentul Zilei > Actualitate > Uniunea Europeană dă României o sumă colosală. Şoferii vor simţi curând efectele
Uniunea Europeană dă României o sumă colosală. Şoferii vor simţi curând efectele

Uniunea Europeană dă României o sumă colosală. Şoferii vor simţi curând efectele

Comisia Europeană a aprobat marţi construirea Drumului Expres între oraşele Craiova şi Piteşti, ceea ce înseamnă că mai-marii de la Bruxelles vor aloca intermediul politicii de coeziune 726 de milioane de euro pentru crearea noii legături de 121 km dintre cele două oraşe.

Uniunea Europeană dă României o sumă colosală. Şoferii vor simţi curând efectele. Parlamentul European a confirmat informaţia într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Proiectul ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul anului 2023. Miza este foarte importantă: Drumul Expres face parte din reţeaua transeuropeană de transport.

Proiectul include construirea a două benzi de circulaţie în fiecare direcţie, 10 tronsoane de racord şi 75 de poduri sau pasaje.

„Noul drum expres va îmbunătăţi traficul în regiune, unde în prezent deplasarea se desfăşoară cu viteze medii sub 60 km/h, iar numărul deceselor este cu 5,8% peste media din România.

Reducerea timpului de călătorie între Craiova şi Piteşti va diminua costurile de transport şi va spori eficienţa economică a reţelei rutiere din România.

Eliminarea traficului pe distanţe lungi din zonele construite va reduce congestia, poluarea, precum şi numărul accidentelor şi va îmbunătăţi calitatea vieţii locuitorilor.

Uniunea Europeană dă României o sumă colosală

harta drumului expres Craiova-Piteşti

Acest drum va crea locuri de muncă temporare şi ar trebui să stimuleze comerţul în zonă, generând astfel dezvoltare economică şi sporind accesul la locuri de muncă”, se arată în comunicatul de presă al mai-marilor de la Bruxelles.

Astfel, Drumul Expres Craiova-Piteşti va deservi în condiţii bune traficul de tranzit internaţional, de mărfuri şi persoane. De asemenea, el va asigura mobilitatea şi conectivitatea regiunii sud-vestice a ţării cu reţeaua naţională TEN-T Core.

Vor fi construiţi 121,185 kilometri de drum expres nou cu profil 2×2. Construcţia presupune 10 noduri rutiere, 75 poduri/pasaje, 26 de intersecţii nivel divizat fără acces, 4 parcări de scurtă durată, 4 spaţii de servicii, 3 centre de întreţinere şi de deszăpezire.

Aceste informaţii tehnice pot fi consultate pe site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

În octombrie 2019 au început lucrările la drumul expres Craiova-Piteşti. Potrivit contractului, în 24 de luni de la începerea lucrărilor ar fi trebuit să se poată circula pe acolo. Şoseaua de mare viteză a fost promisă oltenilor şi piteştenilor încă din 2009.