Evenimentul Zilei > Actualitate > UNITĂŢI DE POMPIERI de 4 milioane de euro. Suma este ESTIMATĂ de ISU BUCUREŞTI – ILFOV
UNITĂŢI DE POMPIERI de 4 milioane de euro. Suma este ESTIMATĂ de ISU BUCUREŞTI – ILFOV

UNITĂŢI DE POMPIERI de 4 milioane de euro. Suma este ESTIMATĂ de ISU BUCUREŞTI – ILFOV

La propunerea Primarului Bucureştiului, Consilierii Generali au aprobat în unanimitate în cadrul şedinţei de astăzi proiectul de hotărâre prin care se înfiinţează noi unităţi de pompieri în Capitală.

Primarul General, Gabriela Firea: „În urma întâlnirii pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu domnul Raed Arafat şi cu reprezentaţii ISU Bucuresti – Ilfov, am stabilit că este imperios necesară înfiinţarea a 13 subunităţi de pompieri pentru o distribuţie lărgită şi rapidă a forţelor de intervenţie în toate sectoarele Capitalei. Din anul 1989 nu s-a mai construit nicio subunitate de pompieri în Bucureşti, fapt care afectează semnificativ timpii de intervenţie în caz de urgenţă. Bugetul estimat al întregului proiect (13 subunități ) este de aproximativ 4 milioane euro, conform estimării realizate de repezentanţii ISU București – Ilfov.”

Astfel, conform proiectului de hotărâre, se vor înființa un număr de 13 unităţi de pompieri/puncte de lucru pe raza fiecărui sector din Municipiul București. Bugetul estimat al întregului proiect (13 subunități ) este de aproximativ 4 milioane euro, această estimare fiind realizată de ISU București-Ilfov.

Pentru prima fază a proiectului au fost identificate cinci locații: Șoseaua Chitila nr. 221 – sector 1; Zona Lacul Tei – Str. Doamna Ghica nr.1 – sector 2; zona Parcul Verdi – sector 2; Zona Parcul Văcărești – Șos. Mihai Bravu nr. 612 – 616 – sector 4; Zona Giulești – sector 6, iar suma alocată primei faze este de 1,5 milioane euro.

Conform expunerii de motive, autoritățile administrației publice centrale și locale sunt obligate să asigure capacități de intervenție specializate, corespunzătoare tipurilor de riscuri la care sunt supuse teritoriul și populația, în timpul de răspuns optim, indiferent de locul și momentul în care se produce situația de urgență.

Daca in Paris sunt 90 de puncte de plecare pentru echipele de interventie, Bucurestiul are in prezent doar 19 astfel de puncte, ceea ce reprezinta un numar redus raportat la densitatea populatiei si suprafata teritoriului.

Potrivit ISU, in sectorul 1 exista patru subunitati si mai este nevoie de inca trei astfel de subunitati, in sectorul 2 exista trei astfel de subunitati si mai sunt necesare inca doua, in sectorul 3 exista patru puncte destinate pompierilor si mai este nevoie de inca un astfel de punct. In sectorul 4 exista o singura subunitate si mai sunt necesare inca doua, la fel ca si in sectorul 5, unde sunt patru subunitati. Sectorul 6 detine trei astfel de puncte si mai sunt necesare alte trei.