Ungaria a depus o nouă propunere preşedintei alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru echipa sa, după ce fostul ministru al justiţiei Laszlo Trocsanyi, nominalizat pentru portofoliul de Comisar European.

Oliver Variably, ambasadorul Budapestei la Uniunea Europeană, este noul nume propus de Budapesta după eşecul înregistrat luni în Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European (PE) de primul candidat, Laszlo Trocsanyi.

Informaţia provine de la oficiali de la Bruxelles şi survine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Ursulei von der Leyen a declarat că aceasta a cerut luni înlocuirea rapidă a candidaţilor României şi Ungariei guvernelor de la Bucureşti şi Budapesta, după ce nominalizaţii celor două ţări pentru postul de comisar european au fost respinşi de Comisia Afaceri juridice (JURI) a PE din cauza unor conflicte de interese.

Potrivit sursei citate, convorbirile preliminare cu guvernele de la Bucureşti şi Budapesta pentru avansarea unor noi nume au început deja.

Varhelyi ar urma să-l înlocuiască pe fostul ministru al justiţiei Laszlo Trocsanyi, care fusese propus de Ursula von der Leyen pentru portofoliul de vecinătate şi extindere, scire Agerpres.

Budapesta s-a mișcat mai repede ca Bucureștiul, făcând o nouă nominalizare, după ce reprezentantul maghiar a fost respins alături de Rovana Plumb. Guvernul român nu a facut, până la aceată oră o altă propunere pentru portofoliul de Comisar European.

Laszlo Trocsanyi și Rovana Plumb au fost respinși, săptămîna trecută, de Comisia JURI pentru conflict de interese.