Evenimentul Zilei > International > Ungaria. Consultare pentru modificarea sistemului de pensii
Ungaria. Consultare pentru modificarea sistemului de pensii

Ungaria. Consultare pentru modificarea sistemului de pensii

INFOSTART.HU. Consiliul Consultativ al Organizațiilor Pensionarilor - din care fac parte șapte mari organizații ale pensionarilor - propune reformarea sistemului de pensii și va elabora, totodată, o propunere legislativă privind persoanele în vârstă.

Scopul este realizarea unui sistem de pensii echitabil și solidar, a declarat pentru InfoRadio președintele acestui consiliu. Nándor Gúr a atras atenția asupra faptului că în 2011 Guvernul a alocat 11,2 la sută din PIB pentru plata pensiilor, însă în 2019 acest procent a fost doar de 8,3 la sută.

Potrivit datelor Oficiului Central de Statistică, în 2010, 26 de mii, în 2019 aproape 270 de mii de persoane în vârstă aveau cele mai mici pensii, pensia medie fiind de aproximativ 148-149 de mii de forinți, iar 1,4 milioane de pensionari trebuie să trăiască și din mai puțini bani.

„Trebuie analizat dacă aceasta este în ordine, cum trăiesc oamenii dintr-o pensie de 28.500 de forinți (aceasta fiind cea mai mică pensie), în timp ce raportul dintre pensiile medii și salariile medii nete este în scădere”, a spus Nándor Gúr, care a adăugat că reforma pensiilor propusă de Consiliul Consultativ al Organizațiilor Pensionarilor se referă la creșterea prețurilor de consum, la restabilirea indexării mixte la majorarea anuală a pensiilor și restabilirea unui sistem flexibil de pensionare.

Consultare pentru modificarea sistemului de pensii

Potrivit politicianului Partidului Socialist Ungar (MSZP) se pune întrebarea dacă ar trebui introdus plafonul de contribuție, deoarece vor începe să se contureze pensiile care se apropie de 2,5-3 milioane de forinți, în timp ce alții primesc 28.500 de forinți.

Referitor la propunerea legislativă privind persoanele în vârstă, Nándor Gúr a menționat că ”această lege ar prevede drepturile persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, obiectivul principal fiind păstrarea sănătății și asigurarea unor condiții de viață în care cei vârstnici trăiesc în siguranță, mai exact creșterea numărului anilor petrecuți în sănătate, ceea ce în Europa este mai mare decât în Ungaria”.

Organizațiile pensionarilor se vor consulta până la sfârșitul lunii martie despre reforma sistemului de pensii și despre propunerile privind legea persoanelor în vârstă. Documentele finale vor fi trimsie de Consiliul Consultativ al Organizațiilor Pensionarilor Guvernului și partidelor de opoziție. (Rador)

https://infostart.hu/belfold/2021/02/10/egyeztetes-indul-hozzanyulnanak-a-nyugdijrendszerhez