„E periculos faptul că aţi redeschis porturile navelor aşa-zise umanitare”

Ministrul Afacerilor Europene, Vincezo Amendola, propune stimulente fiscale ţărilor care participă la redistribuire, şi cu siguranţă nu va fi Ungaria printre ţările binevoitoare care vor căuta un acord pentru un mecanism automatic de redistribuire a migranţilor salvaţi de pe navele umanitare din Mediterana.

„Deplorabil şi periculos”, astfel s-a exprimat ministrul de Externe maghiar Peter Szijjarto, privind faptul că guvernul italian abia intrat în pâine a consimţit navelor cu migranţi de a acosta, desfiinţând practic hotărârea fostului ministru de Interne, Matteo Salvini.

Şeful diplomaţiei maghiare, vorbind la televiziune a spus clar că Budapesta nu intenţionează să participe la o reparitiţie a migranţilor salvaţi din mare. „Este un stimulent pentru traficanţi şi pentru migranţii înşişi, care astfel vor putea să sosească din nou în masă”, a susţinut el.

Munca diplomaţiilor europene în vederea întâlnirii la vârf de la Malta din 23 septembrie îşi continuă mersul înainte. Ca atare ministrul Afacerilor Europene, Vincenzo Amendola, a participat la Consiliul Afacerilor Generale de la Bruxelles şi a avut o serie de întâlniri bilaterale pentru „întărirea cooperării bilaterale pe teme europene printre care şi migraţia”.

Privind fondurile UE, Amendola a spus că nu este vorba doar de stimulente, ci şi de cooperarea cu Africa, redistribuirea cheltuielilor şi pentru Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) şi alte probleme structurale ale problemelor, notează La Repubblica.