Ungaria: Ar fi bine pentru relația noastră dacă UDMR ar deveni mai puternică în Parlament

Ungaria: Ar fi bine pentru relația noastră dacă UDMR ar deveni mai puternică în Parlament Sursa: Arhiva EVZ

Declarația îi aparține ministrului ungar de Externe, Péter Szijjártó, la o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, alături de președintele UDMR, Hunor Kelemen.

Peter Szijjarto a precizat că „nu a venit în Transilvania ca să se amestece în politica internă” a României și Ungaria este sensibilă ca să nu se întâmple așa ceva. La alegeri vor decide cetățenii României despre viitorul țării, iar deciziile lor vor fi respectate de Ungaria, a spus el.

„Îi rog pe cetățenii de naționalitate maghiară din România să participe la marea decizie comună care se referă la viitorul lor și la viitorul ccomunității lor. Cu cât va fi mai puternică reprezentarea intereselor maghiarilor la București, cu atât se va auzi mai puternic vocea maghiarilor atunci când trebuie luate deciziile despre viitor”, a subliniat ministrul ungar de Externe (foto).

Ne puteți urmări și pe Google News

Péter Szijjarto a adăugat: „Ungaria este interesată din motive pragmatice ca relațiile de cooperare cu România să fie bune”.

România este cea de-a patra cea mai importantă piață de export pentru economia ungară. Ungaria exportă anual - produse și servicii - spre piața românească în valoare de peste 5,5 miliarde de euro.

În egală măsură, țara noastră este cea de-a opta cea mai atractivă destinație pentru investițiile de capital ungare și al nouălea cel mai important partener de afaceri pentru Ungaria.

Potrivit ministrului ungar de Externe, relațiile bune între cele două țări sunt în beneficiul maghiarilor din România și al românilor din Ungaria.

Péter Szijjártó a mai afirmat: Hunor Kelemen și UDMR au fost întrebați cum putem ajuta pe maghiarii din Transilvania și am primit răspunsul că un sprijin economic ar fi foarte important, deoarece astfel și comunitatea maghiară ar deveni mai puternică, dar și regiunea unde trăiește această comunitate.

„Aș vrea să cred că și colegii mei români cred că întărirea din punct de vedere economic a comunității minorității naționale maghiare din Transilvania și din Ținutul Secuiesc este atât un interes românesc, cât și maghiar, este atât în interesul României, cât și al Ungariei”, a subliniat șeful diplomației ungare.

Răspunzând la o remarcă potrivit căreia Guvernul Românie a condiționat continuarea Programului de Dezvoltare Economică în Transilvania de un acord scris, Peter Szijjarto a precizat că în momentul elaborării acestui program au acordat o atenție specială pentru ca acesta să corespundă legislației internaționale, europene și a României.

„De aceea pot să afirm, cu curaj, că programul este sincronizat cu dreptul internațional și european. Acest program aici creează locuri de muncă, aici generează pentru buget încasări din impozite și aici contribuie la dezvoltarea economiei. Pe lângă aceasta, contribuie, desigur, la consolidarea comunității maghiare de aici”, a subliniat ministrul ungar de Externe.