Evenimentul Zilei > International > Ungaria a reacționat după mobilizarea parțială din Rusia: Vrem ca războiul să înceteze și să înceapă negocierile de pace
Ungaria a reacționat după mobilizarea parțială din Rusia: Vrem ca războiul să înceteze și să înceapă negocierile de pace

Ungaria a reacționat după mobilizarea parțială din Rusia: Vrem ca războiul să înceteze și să înceapă negocierile de pace

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai repede, precizând că nu mai „suntem în ceasul al 24-lea, ci în al 25-lea.”

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a avut un discurs neobișnuit cu privire la războiul din Ucraina, în contextul în care, încă de la începutul conflictului, Ungaria a criticat Uniunea Europeană pentru sancțiunile impuse Rusiei.

Oficialul maghiar a atras atenția asupra faptului că războiul ruso-ucrainean trebuie să se încheie cât mai curând posibil pentru a evita un dezastru.

„Trebuie să profităm de săptămâna Adunării Generale a ONU, trebuie să profităm de existenţa ONU, care a fost creată pentru ca şi cele mai dificile probleme din lume să poată fi discutate”, a explicat ministrul maghiar.

Cerem actorilor puternici ai politicii mondiale să vorbească în sfârşit între ei

Totodată, Szijjarto le-a cerut liderilor lumii să se pună la masa negocierilor și să ajungă la un acord cu privire la încetarea focului în Ucraina.

(…) Este nevoie să ajungă la un acord, focul să înceteze în sfârşit şi să înceapă negocieri care să aducă pacea şi să pună capăt suferinţei complet lipsite de sens a zeci, sute de mii, milioane de oameni”, a adăugat ministrul ungar.

Oficialul de la Budapesta a amintit că singura țară care a încercat o mediere între Rusia și Ucraina a fost Turcia, datorită căreia s-a reluat exportul de cereale la nivel mondial. Mai mult, Szijjarto a spus că guvernul turc ar putea realiza și pacea între cele două țări, în contextul în care un conflict între Vest și Est mereu va afecta țările din Europa Centrală.

Ministrul ungar a mai precizat că pe lângă războiul din Ucraina, care este centrul atenției la New York, trebuie discutat și despre drepturile minorităților naționale. Mai exact, Szijjarto va participa la întâlnirea privind Declarația Drepturilor Minorităților.

„Insistăm ca, indiferent unde trăiesc în lume, maghiarii să îşi poată păstra identitatea naşională, limba maternă şi drepturile, a subliniat Péter Szijjártó, adăugând că ONU trebuie să acţioneze atunci când aceste drepturi sunt încălcate. „În ceea ce priveşte drepturile comunităţilor naţionale, nu trebuie făcute compromisuri”, a concluzionat Péter Szijjártó, scrie rador.ro.