Autoritățile din Belarus îi acuză pe cei 33 de presupuși angajați ai grupului Wagner că pregăteau un „complot” pentru destabilizarea fostei republici sovietice, în timpul alegerilor prezidențiale din 9 august.

Moscova respinge aceste acuzații și a cerut explicații.

Relațiile dintre Rusia și Belarus au devenit încordate după eșecul negocierilor privind un contract de furnizare a hidrocarburilor, anul trecut.

Președintele bielorus, Alexandrr Lukașenko, care se confruntă cu o contestare din ce în ce mai mare, este bănuit că invocă un complot pentru a suprima și mai dur opoziția.

Potrivit lui Kiril Pletniov, un diplomat citat de agenția rusă de știri RIA Novosti, destinația finală a rușilor prinși în noaptea de 28-29 iulie a fost „unul dintre statele din regiunea Americii Latine”, pe care nu l-a identificat.

Rusia menține relații strânse cu mai multe țări din America de Sud, precum Cuba și Venezuela.

Vineri, șeful anchetatorilor din Belarus însărcinat cu acest caz a raportat „versiuni contradictorii” date de suspecți. Unii dintre ei au spus că se îndreaptau spre Venezuela, alți către Turcia, doi au menționat Cuba și unul Siria. Unul a spus că nu-și cunoaște destinația, iar alți trei au refuzat să vorbească, informează Boursorama.

„Vreau să subliniez că fiecare dintre cei arestaţi i-a asigurat pe diplomaţii ruşi că au intrat în Belarus pentru transit”, a declarat Pletniov la postul televiziunii publice ruse Rossia 1, informează Agerpres.

După arestarea lor, secretarul de stat al Consiliului Securităţii din Belarus, Andrei Ravkov, a declarat că forţele de securitate caută alţi 200 de presupuşi mercenari ruşi care ar fi intrat în Belarus.

Împotriva celor 33 de presupuşi mercenari, dintre care mulţi – conform autorităţilor ucrainene – ar fi luptat în estul Ucrainei de partea rebelilor separatişti proruşi, a fost iniţiată o procedură penală pentru pregătirea de acţiuni teroriste.

„Au apărut deja calomnii că unele organizaţii ruse trimit unele persoane pentru a destabiliza situaţia din Belarus. Acestea nu sunt decât calomnii”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov

 

Foto: Opex 360