Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Un sondaj de ultimă oră spune că 51% dintre români vor pierde o bătălie!
Un sondaj de ultimă oră spune că 51% dintre români vor pierde o bătălie!

Un sondaj de ultimă oră spune că 51% dintre români vor pierde o bătălie!

Cel mai recent sondaj Avangarde, apărut și pe site-ul nostru, pare că este doar despre probleme sociale, privind educația și acceptarea unor noțiuni ”trendy”, legate de căsătoria între persoanele de același sex sau educația sexuală în școli.

Nu este așa, sondajul, dacă îl citești cu atenție este și despre politică sau, mai exact, te ajută să înțelegi cum vor fi rezolvate anumite probleme de către politicienii noștri.

Este evident pentru orice observator interesat și de altceva decât selfie-urile lui Fulgy că sunt câteva teme care irită și care nu mai pot fi tratate cu ultra-românescul ”mai e timp până ajunge asta la noi!”

”Războiul” (definiția conflictului a fost dată de Emmanuel Macron) dintre Budapesta și Bruxelles pe aceste teme ne face să ne punem întrebarea ”cât mai e până când Europa ne va declara și nouă un ”război cultural”? De ce am face asta? Simplu, pentru că, la o simplă analiză, observăm că exceptând promulgarea unei legi care să interzică explicit anumite lucruri, în România lucrurile stau la fel ca în Ungaria, din punctul de vedere al educației sexuale sau al drepturilor minorităților.

E o chestiune de timp să ajungem și noi în atenția celor care consideră astfel de probleme esențiale. Războiul civilizațiilor ne paște.

La fel cum s-a mai întâmplat de câte ori am fost în vizor, probabil că vom deveni brusc ”mai catolici decât Papa”, așa cum am făcut cu privatizările pe un leu, cu Legea Împotriva Fumatului sau cu Referendumul pentru Familie. Vom capitula complet în fața cererii, fără a mai ține cont de situația internă.

Ce spune sondajul în privința celor două teme enunțate mai sus.

Pe tema educației sexuale în școli, doar 33% nu răspund sau spun un Nu hotărât la chestiunea ”Din punctul dumneavoastră de vedere ora de educație sexuală ar trebui introdusă…?”

Dar, pentru că este și un mare ”dar”, 22% spun că această ”materie” ar trebui introdusă la clasele 5-8 și 37% cred că ar trebui studiată abia în liceu.

Asta înseamnă că, în loc să plimbe de la Cotroceni la Parlament și apoi la Curtea Costituțională o lege făcută pe placul recomandărilor europene, care spun că ”programa” acestui ”obiect de studiu” trebuie să înceapă de la grădiniță, oamenii cu cap din țara asta ar trebui să se gândească la faptul că nu avem politicieni apți combatanți într-un ”Război cultural” și să adopte rapid programa despre care discuta în iunie Sorin Câmpeanu. Ea ar slăbi presiunea și ar minimaliza iritarea în rândul părinților. Vă reamintesc faptul că e vorba de un cumul de materii, sexuală, civică, juridică, începute din clasa a cincea, numită generic ”educație pentru viață”. Proiectul a fost lansat pe 18 iunie.

Opinia mea este că proiectul ăsta nu mai e discutat public pe larg pentru că liberalii sunt în alegeri și mulți dintre susținătorii taberei care se anunță a fi câștigătoare sunt declarați apărători ai valorilor creștine. Demoralizarea lor ar fi o pierdere grea, mai ales că de ceva timp tabăra predictibil pierzătoare a readus în discuție mesajele conservatoare.

Alegerile interne cred că sunt și motivul principal pentru care nu se discută vara asta despre abolirea alineatului 4 din articolul 258 din Codul Civil: ”În sensul prezentului cod, prin soți se înțelege bărbatul și femeia uniți prin căsătorie”.

Sunt presiuni de mulți ani ca acest text să fie abolit și atunci, ca să revin la sondajul ”Avangarde de la care am pornit, 51% din electorat (care consideră că persoanele de același sex nu ar trebui să se căsătorească) ar fi dezamăgiți și ar deveni pradă ușoară pentru un partid ultra-conservator.

Fiind supuși la presiuni, văzând cum PNRR sunt rediscutate pornind de la astfel de teme, probabil că tentația unui Guvern ar fi de a aboli textul de lege prin Ordonanță.

Soluția care să împace ”utilul” de a nu zgândări Europa cu ”plăcutul” de a nu irita electoratul din România ar fi parteneriatul civil, unde o lege va fi discutată tot după 25 septembrie!