Locuitorii unui sat elvețian tocmai au aflat că trebuie să-și părăsească locul de baștină, în cadrul unei mega-evacuări decisă pentru propria lor siguranță.

Sătenii ar putea rămâne departe de case o perioadă de zece ani. Timpul apreciat de ministerul Apărării necesar dezafectării unui fost depozit de muniții ce datează din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Este vorba de fostul depozit Mitholz din cantonul Berna, care conține 3500 de tone de muniție și care s-a prăbușit parțial, o cantitate mare de explozibili fiind prinsă sub roci, scrie AFP.

Depozitul a explodat parțial în 1947 (foto) , ucigând nouă persoane, dar riscul unei a doua deflagrații a fost subestimat timp de decenii, potrivit autorităților.

Astfel că ministerul Apărării a lansat săptămâna aceasta o consultare publică, estimând că riscul la care se expun sătenii este „inacceptabil” și că o evacuare prelungită ar fi cea mai bună soluție.

„În condițiile actuale, este de așteptat ca perioada de îndepărtare a rezidenților să poată depăși chiar zece ani, în funcție de evoluția șantierului”, a informat ministerul Apărării.

Consultarea populației satului (câteva sute de persoane) va avea loc până la 17 aprilie.