Evenimentul Zilei > International > Un sat întreg va fi exilat timp de 10 ani
Un sat întreg va fi exilat timp de 10 ani

Un sat întreg va fi exilat timp de 10 ani

Locuitorii unui sat din Elveția trebuie să-și părăsească casele și locul de baștină. Se află în pericol de moarte.

Locuitorii unui sat elvețian tocmai au aflat că trebuie să-și părăsească locul de baștină, în cadrul unei mega-evacuări decisă pentru propria lor siguranță.

Sătenii ar putea rămâne departe de case o perioadă de zece ani. Timpul apreciat de ministerul Apărării necesar dezafectării unui fost depozit de muniții ce datează din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

Este vorba de fostul depozit Mitholz din cantonul Berna, care conține 3500 de tone de muniție și care s-a prăbușit parțial, o cantitate mare de explozibili fiind prinsă sub roci, scrie AFP.

Depozitul a explodat parțial în 1947 (foto) , ucigând nouă persoane, dar riscul unei a doua deflagrații a fost subestimat timp de decenii, potrivit autorităților.

Astfel că ministerul Apărării a lansat săptămâna aceasta o consultare publică, estimând că riscul la care se expun sătenii este „inacceptabil” și că o evacuare prelungită ar fi cea mai bună soluție.

„În condițiile actuale, este de așteptat ca perioada de îndepărtare a rezidenților să poată depăși chiar zece ani, în funcție de evoluția șantierului”, a informat ministerul Apărării.

Consultarea populației satului (câteva sute de persoane) va avea loc până la 17 aprilie.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: