Evenimentul Zilei > Justitie > Un sat întreg îngrozit de eliberarea condiţionată a unuia dintre cei mai feroce criminali ai României
Un sat întreg îngrozit de eliberarea condiţionată a unuia dintre cei mai feroce criminali ai României

Un sat întreg îngrozit de eliberarea condiţionată a unuia dintre cei mai feroce criminali ai României

Sistemul de eliberări condiţionate care scoate pe bandă rulantă indivizi periculoşi din penitenciare şi-i trimite înapoi în comunitate, şi-a dovedit încă o dată ineficienţa într-un caz recent, petrecut pe raza judeţului Suceava.

Toader Covali (68 de ani) este poate unul dintre cei mai feroce asasini ai României, a fost închis pentru nu mai puţin de patru crime. Şi-a omorât soţia şi copilul, iar apoi o altă femeie pe care a cunoscut-o în timp ce era „închis” la Socolo, la Psihiatrie, dar şi pe o asistentă a unităţii medicale.

Condamnat pe viaţă, Colavi a beneficiat de o comutare a pedepsei la 25 de ani de închisoare, din care a făcut 22. Acum două luni, Judecătoria Botoşani a admis cererea de eliberare condiţionată a criminalului, originar din judeţul Suceava.

Lăsat să plece pe poarta penitenciarului Botoşani, cu girul psihologului unităţii de detenţie, Toader Covali s-a întors acasă, în comuna suceveană Volovăţ. Nu a trecut mult şi, aşa cum ne mărturisea ieri primarul comunei, Ioan Vicol, fostul deţinut a înspăimântat din comunitatea.

„Probabil că acasă nu a mai urmat tratamentul, iar problema lui psihică s-a agravat. Avea un comportament ciudat, vocifera de unul singur şi umbla gol prin curtea casei şi chiar pe drum. Este un mare pericol public pentru comunitate, mai ales că locuinţa lui este lângă şcoală iar toată ziua treceau copii pe lângă el”. Chiar dacă Toader Covali mai era fraţi în comună, şi rudele s-au izolat de el.

 

Speriaţi de faptele îngrozitoare pe care le-ar fi putut comise Covali, chiar şi la aproape 70 de ani, sătenii s-au plâns autorităţilor, iar poliţiştii au decis internarea fostului deţinut la Spitalul de Psihiatrie Grajduri de la Iaşi, acesta întorcându-se din nou la locul a două dintre crimele sale. După ce în 1993 şi-a omorât soţia şi copilul, Toader Covali a fost internat la Grajduri, la Socola. Aici, a început o relaţia cu o tânără abia trecută de 30 de ani, internată şi ea în aceeaşi unitate medicală. Locuiau chiar în aceeaşi cameră, însă relaţia lor avea să se sfârşească într-o baltă de sânge, după ce tânăra urma să fie externată. “Am iubit-o foarte mult şi urma să mă căsătoresc cu ea. Nu era nimic ilegal în asta. Înainte de a veni rudele să o ia acasă am ucis-o, pentru că ea m-a provocat şi a pus cuţitul pe masă”, povestea Covali în urmă cu mai mulţi ani.

După ce şi-a lăsat iubita fără suflare, a intrat în camera de gardă şi le-a atacat pe asistente, dar şi pe bucătăresele care au ieşit să vadă ce se întâmplă. O tânără de 29 de ani, asistentă medicală, a fost înjunghiat mortal, lovind cu cuţitul şi alte angajate ale secţiei de psihiatrie. „Nu mai ştiu de ce am ucis-o pe asistentă. Eram sub influenţa medicamentelor”, povestea în 2008 Toader Covali.

Cum şi-a omorât soţia şi copilul

Soţia şi-a omorât-o după ce victima i-a reproşat că nu e întreg la minte. „M-am enervat, am pus mâna pe topor şi i-am crăpat capul. Cum putea soţia mea să spună că eu sunt nebun”, declara Covali după crimă, pe când era internat la penitenciarul din Iaşi. Pe fiul său în vârstă de 16 ani l-a ucis, pentru că a fost martor la crima comisă asupra mamei sale. „ El a dat cu capul în topor”, se justifica criminalul, spunţând că îşi iubea foarte mult copilul.