Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un român căutat timp de 13 ani pentru două crime, prins din cauza unui selfie la grătar
Un român căutat timp de 13 ani pentru două crime, prins din cauza unui selfie la grătar

Un român căutat timp de 13 ani pentru două crime, prins din cauza unui selfie la grătar

Fugarul este acuzat că a comis în Italia două asasinate și un viol asupra unui homosexual

Un criminal care a reușit să scape timp de 13 ani de celebrii carabinieri s-a dat de gol după ce a postat pe Facebook un film în care se lăuda cu metoda lui de a face grătar. E vorba de un român – dar cred că deja vă imaginați asta – căutat în Italia pentru două crime și un viol, al cărei victimă a fost un bărbat. Toate aceste infracțiuni au fost comise în 2004, în decurs de numai patru zile.

Deconspirat de fumul de la carne

Daniel Vasile Sinauschi, în vârstă de 47 ani, a dispărut din Italia imediat după crime. A fost identificat rapid ca autor, dar nu s-a reușit prinderea lui. Autoritățile din Varese, zona unde fuseseră infracțiunile, nu au renunțat la urmărirea sa.

În urmă cu un an, Sinauschi este recunoscut într-un filmuleț, postat pe Facebook, în care apare la un grătar. Despre locație se știa doar că e vorba de Bavaria, în Germania. Cele două țări au colaborat și locația a fost găsită, Unterdiefurt, un orășel cu 2.000 de locuitori. De ani buni, românul se stabilise aici și lucra ca bucătar.

A fost arestat, extrădat în Italia și deja este la închisoare. Complicele său de acum 13 ani era deja deținut al închisorii Rebibbia.

Un cosor, un cuțit și un violat

Pe lângă identificarea după amprente, pe fugar l-au înfundat și declarațiile complicelui său, Vasile Năstase. Acesta a fost arestat în 2005 și, un an mai târziu, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Năstase a povestit că Sinauschi l-a chemat în Italia, spunându-i că știe un bătrân care ascunde în casă o adevărată avere.

Se pare că Sinauschi a lucrat în casa bătrânului și a găsit ascunzătoarea mai multor sume de bani.

În noaptea de 10 spre 11 septembrie 2004, cei doi intră peste Carlo Ossola, în vârstă de 84 de ani, și-l omoară cu lovituri de cosor. Fură 30.000 de euro și dispar de la locul crimei, o casă modestă din Camerio, Varese.

Patru zile mai târziu, pe 15 septembrie 2004, cei doi români îl omoară pe Giuseppe Zito, de 60 de ani. Victima – un negustor de fructe – este înjunghiată mortal. În același interval de timp, ei sunt identificați și ca violatorii unui homosexual, într-o localitate aflată la nord de Milano. De altfel, Năstase avea să fie prins în această localitate, acuzația inițială fiind tocmai violul.

Bucătarul român își folosea numele real pe Facebook

Din presa italiană reiese că un procuror italian, amintindu-și de dosarul din 2004, a căutat pe Facebook numele românului care era urmărit din 2004. A dat de numele său – Daniel Vasile Sinauschi – dar nu a găsit o fotografie, ca să știe dacă e vorba chiar de persoana pentru care era emis mandat de arestare. Asta până când bărbatul s-a lăsat sedus de mândria cărnurilor rumenite și a postat un clip video. Apariția filmului de la grătar a adus confirmarea și atunci a început colaborarea dintre anchetatorii italieni și germani.

Nemțeanul care și-a tranșat mama și sora, condamnat la închisoare pe viață

La sfârșitul săptămânii trecute, judecătorii italieni au condamnat încă un român la închisoare pe viață. Procurorii ceruseră o pedeapsă și mai aspră – carceră pe timpul zilei, pe tot parcursul detenției – dar nu magistrații au respins această cerere.

Crima pentru care pro curorii italieni ceruseră cea mai dură pedeapsă este ieșită din comun. Pe 13 februarie 2016, în Verona, românul Andrei Filip (foto) – în vârstă de 20 de ani – și-a ucis mama, o îngrijitoare stabilită în Italia, Mirela Boian, 40 de ani.Discuțiile dintre ei începuseră de ceva timp, din cauză că Mirela nu era de acord cu logodna dintre Andrei și o fată, Loredana, adusă în Italia de fiul său. Andrei și-a înjunghiat mama și apoi, ca să fie sigur că nu sunt martori, a omorât-o și pe sora sa mai mică, Larisa, 11 ani.

Ajutat de Loredana, Andrei a tăiat trupurile victimelor, le-a înghesuit în trei genți și le-a aruncat în râul Adige.

A putut scoate de pe cardul mamei sale doar 200 de euro și cu acești bani a plecat în România, însoțit de Loredana. După un timp, el s-a întors singur în Italia unde a fost arestat. Și-a recunoscut crima la 4 ore de la începerea primului interogatoriu. Sentința nu este definitivă și va fi atacată la o instanță din Veneția.