O înregistrare audio a unei anchete aflată în posesia EvZ o surprinde pe procuroarea Laura Grădină de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca în timp ce îi spune unei persoane pe care o ancheta, că dosarul ”nu este o lăbăreală”.

Între timp, Inspecția Judiciară s-a sesizat și a venit la Cluj Napoca ude a stat de vorbă cu toți cei care au reclamat comportamentul procurorului Lauda Gărdină. Surse judiciare susțin că la începutul anchetei o persoană a reclamat acest comportamentul nedemn, dar că pe parcurs, când s-a aflat de obiectul anchetei, mult mai multe persoane au cerut să dea declarații pentru a ”zugrăvi” cât mai bine comportamentul magistratului.

După o anchetă de câteva săptămâni, Inspecția Judiciară a anunțat că a dispus sesizarea Secției de Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru sancționarea disciplinară a procurorului Laura Grădină. Sancțiunea disciplinară poate merge de la avertisment până la excludere din magistratură. ”În exercitarea atribuţiilor de serviciu,prin afirmaţiile, expresiile şi tonul folosit, a manifestat un comportament incompatibil cu onoarea şi demnitatea profesiei de magistrat”, se arată într-un comunicat al IJ.

Procurorul șef adjunct de la Parchetul Judecătoriei Cluj Napoca, Claudiu Boțogan a refuzat să comenteze situația. ”Este o acțiune a CSM. Noi nu putem face comentarii”.

Procurorul Grădină s-a mutat de la Cluj, la Parchetul Tulcea, transferul având loc la cererea acestuia.

Cuvinte nedemne

Dacă, în comunicatul de presă, inspectorii Inspecției Judiciare folosesc cuvinte și expresii seci, cum ar fi ”comportament nedemn”, în realitate, cuvintele rostite procurorul Laura Grădină, sunt folosite mai mult de oameni de la periferia societății.

Cu toate acestea, Evenimentul Zilei a aflat că mai mulți polițiști au dat declarații în care au descris comportamentul și limbajul folosit de Laura Grădină. Oamenii legii au fost audiați de inspectorii Inspecției Judiciare și au dat declarații amănunțite.

Un comisar șef din Cluj Napoca, șeful unei secții de Poliție, a relatat cum a decurs un dialog cu procurorul Grădină. ”Te bag în p… mătii, tâmpitule”.

Un alt polițist, un agent de la o altă secție de Poliție, care era de serviciu, a relatat că a fost sunat de procurorul Grădină și a fost întrebat unde sunt polițiștii judiciariști. Când i s-a spus că sunt în ședință, procurorul a răbufnit: ”Unde sunt restul de oameni, fac o felație pe undeva?”

Un alt polițist a declarat că magistratul i-ar fi spus nici mai, nici mai puțin că: ”Ce vrei, să vin să vă s… p…?”

Un dosar, ”o lăbăreală?”

Comportamentul procurorului Grădină a fost surprins și pe o înregistrare aflată în posesia EvZ.

Într-un dosar penal anchetat de Laura Grădină, aceasta a avut o ieșire nervoasă fața de una dintre persoanele implicate care i-a spus că nu mai ține mine amănunte deoarece au trecut cinci ani de la producerea faptei. În acel moment, procurorul a răbufnit în stilul propriu: ”Somn ușor din momentul ăsta. Somn ușor s-au vă scot afară. Deci … este așa o lăbăreală simplă dosarul ăsta? Contestați pe toată lumea, contestați toate probele din dosar. Dumneavoastră aveți un tupeu inimaginabil. Dvs. nu aveți proprietatea cuvintelor, pe bune. Domnule, somn ușor, dacă mă învățați să interpretez probele”.