Redăm textul preotului catolic.

Am reușit în ultimele ore să vorbesc cu persoane încarcerate la diferite închisori din România. Ce se întâmplă în sistemul penitenciar din România este una dintre cele mai mari operațiuni de corupție, dacă nu cea mai mare care există în acest moment în România. În bază legii, dar pe sănătatea celor închiși și cheltuiala lor și a familiilor acestora, niște "băieți" au gândit cel mai optim mod de extorcare pentru a face profituri imense de pe seamă deținuților. Număr mare de încarcerați "it's good business", cum se spune.

Așadar, în luna aprilie 2016 Raluca Prună a aprobat un regulament (ea l-a aprobat, dar era în dezbatere de mai mult timp) pentru închisori unde se menționează că "fiecărui deținut i se asigură condiții de folosire a surselor de apă curentă". Deci nu de băut, ci de "folosire".

La închisoare Jilava apa de la robinet este cu viermi și nu poate fi băuta. Acest lucru mi-a fost spus atât de mai multe persoane închise acolo cât și l-am găsit menționat în rapoarte independente.

Conform regulamentului aprobat de Prună, un deținut are drept pe lună la 10kg de mâncare și 20 de litri de apă și/sau suc de la familie. Deținuții, însă, care sunt departe de casă nu primesc porția aceasta de mâncare și apă pentru că nu sunt vizitați. Fără sprijin de la familie, fără apă în închisoare și cu mâncare proastă, ce faci dacă ești închis?

Tot regulamentul aprobat de Prună spune că "Deținuții au dreptul de a cumpăra săptămanal de la punctele comerciale din incinta penitenciarului, în limita a 3/4 din valoarea salariului minim brut pe economie, alimente, fructe, legume, apă minerală, băuturi răcoritoare, tigări și alte bunuri".

Adică, în incintă închisorilor există un magazin de unde cei închiși acolo își pot cumpără una altă, inclusiv apă.

Cei închiși mi-au spus că prețurile la aceste magazine sunt astronomice. Același lucru l-am găsit menționat și în presă. Raluca Prună a ieșit azi și a spus că 1 kg de roșii în închisoare e de 3 ori mai scump decât afară.

România are în acest moment peste 28.000 de oameni închiși în pușcării. Toți acești oameni sunt forțați de situație și de astfel de regulamente să cumpere NUMAI de la aceste magazine, care pur și simplu îi extorchează pe cei închiși acolo.

Intrebare1: Voi vă dați seamă cam care e marja de profit a acestor magazine care vând la un grup de clienți captivi produse de 3-4 ori mai mari decât pe piața liberă?

Intrebare2: A cui credeți că sunt firmele care au monopol să vândă în închisorile din România?”.