Ofițerul Musudul Rehman din cadrul Poliției de Frontieră indo-tibetană (IPBP) a deschis focul asupra colegilor săi din Chhattisgarh, un stat din centrul Indie afectat de mult timp de o grupare insurgentă de stânga.
„Acesta s-a sinucis după ce a împușcat șapte persoane”, se arată într-un comunicat emis de ITBP. Cei doi răniți au fost transportați pe calea aerului spre capitala statului, Raipur.
Chhattisgarh, foarte bogat în minerale, se numără printre cele mai sărace state din India, unde rebelii maoiști luptă de zeci de ani pentru mai multe drepturi asupra terenurilor și resurselor din zonă.
Zeci de mii de soldați, rebeli și civili au fost uciși în confruntările armate care durează încă din anii ’60. Guvernul a desfășurat zeci de mii de polițiști și comandamente speciale, în încercarea de a eradica grupurile rebele.
Din 2016 până în prezent, s-au înregistrat peste 300 de sinucideri în armata / poliția indiană, inclusiv mai multe așa-numite incidente „fratricide” care au determinat guvernul central să aibă mai multe inițiative de stopare a unor astfel de cazuri, inclusiv prin trimiterea de consilieri, linii telefonice de ajutor și chiar cursuri de yoga.
Într-un incident separat, armata a declarat că patru soldați au fost uciși marți în Kașmir, teritoriu administrat de India. Trei dintre aceștia au fost surprinși de o avalanșă, iar un al patrulea a murit într-un viscol deosebit de puternic.
Alți doi militari au murit sâmbătă într-o avalanșă la aproximativ 4.500 de metri, pe ghețarul Siachen, teritoriu disputat cu Pakistanul vecin și cunoscut drept cea mai înaltă zonă militarizată din lume.