Evenimentul Zilei > Social > Un pericol tot mai mare. Ce riscă românii care cumpără vaccin antigripal de pe Olx
Un pericol tot mai mare. Ce riscă românii care cumpără vaccin antigripal de pe Olx

Un pericol tot mai mare. Ce riscă românii care cumpără vaccin antigripal de pe Olx

Situații incredibile întâlnite în ultima perioadă: tot mai mulți români cumpără vaccinuri antigripale de pe site-uri de anunțuri!

Epidemia de gripă și penuria de vaccinuri antigripale i-a determinat pe unii români să caute soluții și în afara farmaciilor. Astfel, pe site-uri de anunțuri, precum Olx, se vând vaccinuri, iar cererea pentru aceste medicamente este foarte mare! Mai ales că prețurile sunt atractive, între 50 și 70 de lei flaconul.

Cu toate acestea, medicii atrag atenția și spun că un vaccin antigripal cumpărat de pe Internet poate avea efecte grave asupra sănătății. Comercianții online nu sunt obligați să respecte niciun fel de norme sanitare, astfel că produsele vândute de ei nu prezintă garanții.

Specialiștii spun că vaccinul antigripal trebuie cumpărat doar din farmacii, care îl păstrează la temperaturi corespunzătoare (între 2 și 8 grade Celsius).

„Vaccinurile se păstrează doar între 2 și 8 grade Celsius, în frigider, în condiții controlate, în farmacie. Nu se procură vaccinuri decât din farmacii! Administrarea unor vaccinuri depozitate necorespunzător ne poate pune viața în pericol. Păstrarea vaccinurilor la temperatura camerei poate duce la inactivarea vaccinului.  Astfel, nu vom fi protejați de vaccinul pe care ni l-am administrat și suntem expuși riscului de a contacta boala respectivă. Vaccinurile nu se păstrează la congelator sub nicio formă, depozitarea lor la congelator va duce clar la distrugerea vaccinului respectiv”, a declarat pentru fanatik.ro Ionuț Blejan, asist. univ. farmacist.

În plus, arată acesta, „vaccinul gripal, dacă este procurat de pe Internet, deci nu din lanțul legal de aprovizionare, cumpărătorul riscă să-și administreze un vaccin inactivat, astfel că nu va mai beneficia de protecție împotriva virusului gripal.