Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”

Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți” papa Alexandru VI Borgia / sursa foto: wikipedia

Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”. Cine a bătut recordul depravării în Curia Papală?

Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”. Cine a bătut recordul depravării în Curia Papală?

Un papă precum Alexandru al VI-lea a aprins imaginația contemporanilor din cauza unor acte considerate nedemne de un suveran pontif. Trebuie menționat că el și-a început pontificatul în anul în care Cristofor Columb ajungea pe continentul denumit ulterior America.

Un viitor papă ambițios cu o carieră formată sub auspiciile altor cinci papi

Un papă catalan de origine, Alexandru al VI-lea a purtat la naștere numele Rodrigo Borja. S-a născut lângă Valencia, la Jativa, la 1 ianuarie 1431. Mama lui, Isabella Borja, era soră cu un cardinal. cardinalul de Valencia, Alfonso Borja.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cardinalul Borja a devenit papă sub numele de Calixt al III-lea la 8 aprilie 1455 A fost primul papă de origine catalană. Ale fost papă trei ani, până la 6 august 1458. În timpul mandatului său, nepotul Rodrigo a ajuns să lucreze la Roma.

Și-a luat numele de Rodrigo Borgia. A studiat Dreptul la Bologna, apoi a devenit diacon. În  1471, devine episcop de Albano, iar cinci ani mai târziu, ajunge episcop de Porto. Rodrigo a decis să se abată de la jurământul de castitate și să înceapă o relație cu o anume Vannozza dei Catanei. care îi va dărui patru copii.

Între aceștia, Cesare, un conducător militar talentat și Lucrezia, una dintre marile femei controversate ale epocii. Rodrigo s-a iubit și cu Giulia Farnese una dintre cele mai frumoase femei din spațiul italic. Din 1476 li până la 1492, Rodrigo și-a țesut pânza de păianjen așteptând să ajungă papă, așa cum fusese și unchiul său. Poziția de Vicencacelar al Bisericii Catolice îi era foarte utilă în demersurile sale obscure, adică intrigi, mituiri, șantaje și de ce nu, chiar crime!

Un papă catalan destrăbălat

Rodrigo Borgia a devenit Papă, nu fără emoții, la 11 august 1492, primind numele de Alexandru al VI-lea. Va avea un mandat relativ scurt de 11 ani, murind la 18 august 1503.

Despre Papa Alexandru al VI-lea s-a spus că ar fi realizat adevărate orgii unde prostituatele erau plătite cu ajutorul unor castane, iar cel care reușea să iubească cele mai multe femei într-o seară, primea un premiu. I s-au mai atribuit alți trei copii nelegitimi, urcând numărul descendenților săi la 7. I s-a mai atribuit și pasiunea pentru a vedea împerecherea cailor de rasă.

Un papă cu imagine fabricată?

Unii istorici contemporani au considerat că multe din faptele mai sus prezentate ar fi fost exagerate voit, tocmai pentru că Alexandru al VI-le a a fost catalan de origine, iar spaniolii ajunseseră să rivalizeze cu italienii în lupta politică europeană.

Majoritatea istoricilor sunt de acord că incestul cu fiica sa Lucrezia Borgia nu a fost decât o exagerare. Excesele unui papă catalan trebuiau să fie mai mari decât ale unui papă italian.

Așa se face că Alexandru al VI-lea a rămas, în ciuda multor calități pe care le-a a avut, un papă controversat și cu o imagine profund negativă în viziunea contremporanilor și a posterității.