Trei tătici din Capitală au pus pe roate o afacere care se dorea să fie, la început, o soluție pentru stilul de viața agitat pe care ei și soțiile lor îl aveau. „Având copii, soțiile noastre petreceau ore în șir în bucătărie pentru a prepara mâncare proaspătă. Pe deasupra, ele merg și la serviciu, iar oboseala era din ce în ce mai apăsătoare”, povestește unul dintre asociații FoodKit.ro.

Anteprenorii au aprofundat problema și au găsit o soluție inovatoare, unică în România, prin care și-au scăpat soțiile de orele petrecute în fața aragazului, și după ce au transformat-o în afacere mâncare cu livrare la domiciliu, au venit în ajutorul multor alte mămici aflate în aceeași situație, cât și a celor care au probleme de sănătate și trebuie să se alimenteze doar cu produse naturale.

„Sous-vide”

Un nou concept și-a făcut loc pe piața gastronomică. E vorba de „sous-vide”, o metodă creată de oamenii de știință în urmă cu mai bine de trei decenii, în SUA, prin care se pot păstra alimentele gătite, în vid, la frigider, timp de șapte zile fără a le adăuga conservați.

Aproape 9 ore durează gătirea unui piept de pui, iar după procesul de gătire, alimentele trec printr-un aparat de răcire, de ultimă generație, iar vidarea se realizează în pungi de plastic speciale.

„Se videază în plastic 100% BPA-free, certificat pentru uz alimentar în siguranță, iar apoi sunt gătite lent pentru mai multe ore prin imersie în apă la temperaturi constant joase, aproximativ 57-95°C, în funcție de preparat. Pungile sunt realizate din poliamidă și polietilenă stratificate cu grosime de 80 de microni, neexistând astfel transfer de compuși din plastic către mâncare. Totodată, acestea permit încălzirea în siguranță a kiturilor în apă fierbinte la o temperatură de maxim 130°C.”, explică anteprenorii.

„Odată finalizat procesul de gătire sous-vide, kiturile sunt răcite rapid la 3°C printr-un proces numit soft-chilling, iar apoi sunt refrigerate pentru a fi livrate, asigurând aceeași prospețime ca în prima zi, până la 7 zile. Procesul de vidare de ultimă generație menține prospețimea ingredientelor și asigură un grad ridicat de igienă alimentară, preparatul final neavând contact cu aerul sau alți factori externi decât în momentul consumului.

Astfel, oxidarea sau expunerea la factori patogeni este redusă aproape de zero”, mai spun cei de la FoodKit.

Preparatele lor sunt ideale pentru copiii mici care au trecut de etapa diversificării, persoanelor cu afecțiuni ale sănătății și a celor care vor să ducă un stil de viață sănătos. Produsele nu conțin făină, amidon, zahăr sau conservanți.

„Mămicile sunt foarte mulțumite de produsele noastre pentru că le pot lua și în vacanțe, iar multe își comandă tot planul alimentar pentru o săptămână”, mai spun ei.

Te-ar putea interesa și: