Evenimentul Zilei > International > Un nou Cernobîl? Alertă la o centrală nucleară din Rusia
Un nou Cernobîl? Alertă la o centrală nucleară din Rusia

Un nou Cernobîl? Alertă la o centrală nucleară din Rusia

O centrală nucleară din Rusia a oprit joi trei dintre cele patru reactoare ale sale după ce un transformator a suferit un scurtcircuit.

 

O filială a companiei nucleare de stat Rosatomdar declară însă că nivelul de radiaţii au rămas la cote normale.

Incidentul a avut loc la centrala nucleară de la Kalinin din regiunea Tver, situată la aproximativ 350 de kilometri nord-vest de Moscova.

„Nivelul radiaţiilor la centrală şi în împrejurimi rămâne neschimbat şi este în concordanţă cu nivelurile de fond normale”, a spus Rosenergoatom într-un comunicat, scrie Agerpres.

Dezastrul de la Cernobîl, din nordul Ucrainei, din 26 aprilie 1986, este cel mai mare din istorie. Până la episodul Fukushima, din 2011, era singurul cotat de AIEA la nivelul 7, cel mai înalt, ceea ce reprezintă o scurgere majoră de substanțe radioactive, cu efecte asupra sănătății oamenilor și asupra mediului, care necesită măsuri planificate extinse.
Accidentul s-a produs atunci când reactorul cu numărul patru a suferit o explozie catastrofală a cazanelor aflate sub presiune de abur, în timpul unui experiment. Explozia a declanșat un incendiu și o serie de alte explozii, urmate de o scurgere impresionantă de materiale radioactive.