Gayoso era un luptător de elită și un militar de excepție, nefiind cunoscut cu alte boli, dar cu toate acestea infecția și pneumonia dezvoltată au fost atât de agresive încât medicii nu au mai putut să îl salveze.

El a fost șeful grupului de acțiune rapidă al Gărzii Civile, care a fost puternic implicat în ultimii ani în lupta împotriva terorismului islamic radical. Membrii unității forțelor speciale, care au întreprins și misiuni internaționale în locuri precum Kosovo și Haiti.

Ofițerul a început să se simtă rău în data de 8 martie și a crezut că are gripă comună. La început a fost la spital dar a fost trimis acasă, să se trateze pentru răceală. Între timp, pneumonia interstițială a evoluat. Pe data de 17 martie, colonelul Gayoso a mers din nou la spital și a fost internat la Spitalul San Pedro din Logrono, pe 17 martie, într-o stare gravă.

Jesus Gayoso este al patrulea militar din Garda Civilă Spaniolă care a murit. Pe lângă el, alți 800 de polițiști spanioli au pierdut lupta cu noul coronavirus. Garda civilă a a scris pe tweeter că ceea ce se întâmplă este o tragedie. „Confirmăm cu regret moartea lui Isus, șeful grupului de acțiune rapidă al forței, victimă a Covid-19. Inimile noastre sunt alături de rude, prieteni și colegi. Odihnestete în pace frate. Nu vom uita niciodată exemplul tău”.

Membrii unității colonelului Gayoso s-au implicat în identificarea persoanelor care suferă de coronavirus, într-un oraș spaniol din nordul țării, care a fost printre primele lovite de focar masiv de coronavirus, la începutul acestei luni. Acolo, peste peste 30 de persoane au fost testate pozitiv pentru virusul, după ce au participat la o înmormântare țigănească în capitala bască Vitoria.