Evenimentul Zilei > International > Un marocan care pregătea un atentat terorist a fost arestat la Madrid
Un marocan care pregătea un atentat terorist a fost arestat la Madrid

Un marocan care pregătea un atentat terorist a fost arestat la Madrid

Un judecător spaniol a dispus arestarea preventivă a unui marocan reţinut săptămâna aceasta la Madrid şi despre care autorităţile au confirmat vineri că planifica un atentat în capitala Spaniei şi intenţiona să devină un 'jihadist' al grupării Statul Islamic.

Potrivit justiţiei spaniole, marocanul Rachid al-Omari, în vârstă de 32 de ani, conducea o celulă teroristă şi el a reuşit să recruteze alte două persoane, arestate împreună cu el marţi seara, dar între timp eliberate, una dintre aceste persoane fiind vărul său.

Marocanul ameninţase pe internet după atentatul comis în oraşul britanic Manchester pe 22 mai că 'ceva rău se va întâmpla' şi în Spania. 'Indiferent că vor fi şi copii (printre victime), este ceea ce ei merită, nimeni nu plânge pentru copiii din Siria', a scris el într-o postare.

Rachid al-Omari a mai promis tot pe internet că un jurnalist al postului spaniol Cordoba TV va fi ucis ca pedeapsă pentru declaraţiile acestuia împotriva grupării Statul Islamic, iar într-o altă postare şi-a manifestat dorinţa a a merge în 'Califatul (Statului Islamic) şi să devină jihadist, pentru că este cel mai bun mod de a fi musulman'.

Justiţia spaniolă a mai precizat că acest marocan împreună cu vărul său au studiat atent diferite locuri publice din Madrid. De asemenea, în calculatorul său personal au fost găsite circa 30 de manuale despre doctrina şi ideologia islamistă, precum şi instrucţiuni pentru jihadul mediatic şi pentru executarea de atentate sinucigaşe, documente inscripţionate cu simbolul mişcării al-Himma, ce are legături cu Statul Islamic.