Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un mare lider american e dispărut fără urmă de 45 de ani
Un mare lider american e dispărut fără urmă de 45  de ani

Un mare lider american e dispărut fără urmă de 45 de ani

Deși se crede că a fost victima Mafiei, nu s-au găsit dovezi concludente și soarta lui rămâne un mister.

James Riddle Hoffa, unul dintre cei mai influenți lideri ai sindicatelor americane din secolul XX, este dat oficial dispărut, pe 31 iulie 1975, după ce nu a revenit acasă în noaptea precedentă.

Născut în 1913 într-un cartier minier sărac de cărbune din Brazilia, Indiana, Jimmy Hoffa s-a dovedit un lider natural din tinerețe.

Hoffa a devenit președinte alsindicatului Teamsters în 1957, când fostul lider a fost închis pentru luare de mită.

În calitate de șef, Hoffa a fost lăudat pentru munca sa neobosită de extindere a uniunii sindicale. Grija și abordabilitatea lui au fost surprinse într-una dintre cele mai cunoscute citate care i-au fost atribuite: „Aveți o problemă? Sună-mă. Ridică telefonul”.

Dincolo toate luptele pe care le-a dat și le-a câștigat în numele șoferilor americani, el a avut și o parte întunecată. Pe vremea lui Hoffa, mulți lideri Teamster s-au asociat cu Mafia, pentru escrocherii și delapidare.

Hoffa însuși a avut relații cu mafioți de rang înalt și a fost ținta mai multor investigații guvernamentale de-a lungul anilor ’60. În 1967, a fost condamnat pentru luare de mită și condamnat la 13 ani de închisoare.

În timp ce era în închisoare, Hoffa și-a păstrat funcția de lider sindical, iar atunci când președintele Richard Nixon i-a comutat sentința, în 1971, a fost pregătit să revină.

Eliberat cu condiția de a nu participa la activitățile sindicale timp de 10 ani, Hoffa plănuia să combată restricția în instanță când a dispărut din parcarea unui restaurant din Detroit, nu departe de locul în care și-a început cariera de organizator sindical.

Familia sa a anunțat dispariția la poliția din Bloomfield Township.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric