Un judecător de la Curtea Supremă, mită de la miliardari. Vacanțe de lux, croaziere

Un judecător de la Curtea Supremă, mită de la miliardari. Vacanțe de lux, croaziere Sursa: hemilliardaire.com

Un judecător de la Curtea Supremă pare să fi încălcat legea SUA, nereușind să justifice zboruri private, vacanțe, croaziere cu iahturi de lux și bilete scumpe la meciuri, toate oferite de prieteni bogați.

Un judecător de la Curtea Supremă, mită de la miliardari. Magistratul conservator Clarence Thomas a făcut publice cadourile pe care le-a primit de la un miliardar. Mai exact, un judecător de la Curtea Supremă a SUA a recunoscut joi că a călătorit gratis cu avionul privat al unui om de afaceri.

Un judecător de la Curtea Supremă, mită de la miliardari. Vacanțe de lux, croaziere

Mai mult, este vorba despre cel puțin 38 de vacanțe, au declarat experții în etică pentru ProPublica. Magistratul conservator era deja criticat în presă pentru că a acceptat cadouri din partea unui miliardar republican.

O serie de dezvăluiri jenante a generat în ultimele luni o polemică privind cadourile primite de judecători. Presa a dezvăluit că Thomas a acceptat, fără să declare, sejururi şi croaziere pe un iaht din partea miliardarului Harlan Crow.

Ne puteți urmări și pe Google News

În declaraţia financiară pentru anul 2022, publicată joi, judecătorul a menţionat trei voiaje gratuite cu avionul lui Crow. Pe care le-a justificat prin „riscuri crescute de securitate” după articolele jurnaliştilor. El a susţinut că bodyguarzii săi îi recomandaseră să evite cursele aeriene comerciale.

judecătorul Curții Supreme a SUA, Clarence Thomas.

Clarence Thomas (foto) s-a bucurat de lux alături de soție

Thomas nu recunoscuse până acum că s-a bucurat de luxul pus la dispoziţie gratuit de miliardar. Acesta îi plătise şi studiile fiului într-o instituție privată şi îi cumpărase o casă mamei sale. Crow a mai contribuit cu o donaţie de 500.000 de dolari pentru un grup conservator fondat de Ginni Thomas, soţia judecătorului, care a încasat o mare parte din suma respectivă drept salariu.

Judecătorul s-a apărat susţinând că regulile privind declararea unor avantaje de genul călătoriilor s-au schimbat ulterior, iar Crow nu avea niciun proces la Curtea Supremă. În declaraţia pe 2022, el a menţionat că aşteaptă să afle dacă este nevoie să îşi modifice declaraţiile anterioare.

Avocatul lui Thomas, Elliot Berke, a spus că erorile din declarațiile anterioare au fost „inadvertenţe”, iar judecătorul s-a străduit întotdeauna să respecte legea, inclusiv în privinţa călătoriilor personale care trebuiau declarate. Berke a adăugat că criticii lui Thomas sunt „ridicoli” şi provin din „organizaţii de stânga”.

Tot ProPublica a descris cum, la o cabană de lux din Wyoming, Thomas și soția sa, „au pescuit pe râul Snake și s-au așezat lângă un foc de tabără cu vedere la Teton Range împreună cu celelalte cupluri”, scria recent theguardian.com.