Evenimentul Zilei > Justitie > Un irakian și un sirian, arestați, la Constanța, pentru călăuzirea a 85 de migranţi pe Marea Neagră
Un irakian și un sirian, arestați, la Constanța, pentru călăuzirea a 85 de migranţi pe Marea Neagră

Un irakian și un sirian, arestați, la Constanța, pentru călăuzirea a 85 de migranţi pe Marea Neagră

Tribunalul Constanța a dispus, astăzi, arestarea preventivă a unui cetățean irakian și a unui sirian care, cu o ambarcațiune, au transportat pe Marea Neagră 85 de migranți din Iran și Irak, 23 fiind copii. Nava a fost găsită, duminică dimineața, pe plaja Corbu

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, coordonaţi de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au definitivat cercetările în cazul a doi cetățeni, irakian şi sirian, care au transportat  pe Marea Neagră, cu ajutorul unei ambarcaţiuni, 85 de persoane de naționalitate Iran și Irak . Nava suspectă a fost găsită duminică dimineață la ora 6,35 pe plaja Corbu. După declanşarea procedurilor specifice, au fost desfășurate activități de debarcare, triere şi evaluare medicală a celor 87 de persoane, alături de celelalte instituţii implicate. Întrucât locul nu permitea efectuarea verificărilor specifice, grupul de migranți a fost condus la sediul Gărzii de Coastă.

În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că ambarcaţiunea „Arif Bey” era condusă de cetăţeanul irakian M.M.A.M, în vârstă de 32 ani și de cetăţeanul sirian M.H., în vârstă de 22 de ani, cei doi plecând împreună cu grupul de migranţi în data de 01 septembrie 2017 dintr-un port situat pe coastele Turciei. În cadrul audierilor, poliţiştii de frontieră au stabilit faptul că la bordul ambarcaţiunii se aflau 85 de cetățeni irakieni si iranieni (46 de bărbaţi, 16 femei şi 23 de copii) care intenţionau să ajungă în mod ilegal în România. 

Cele două călăuze sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător și punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă. Cercetările au fost coordonate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar, astăzi,cele două persoane au fost prezentate Tribunalului Constanţa, care a dispus  arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora. Grupul de migranţi a intrat în custodia Inspectoratului General pentru Imigrări. 

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: