Viceministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Riabkov a declarat că, președintele Statelor Unite, Joe Biden, va auzi „o expunere completă, limpede, pe înțelesul tuturor, de ce nu se reușește să se avanseze spre o reglementare, cine poartă responsabilitatea pentru asta și care este rolul SUA”.

Se anunță negocieri dure pe tema Donbassului

Conform diplomatului, partea rusă va explica partenerilor americani „de ce toate aceste vaiete și apeluri adresate Moscovei și din Washington și din capitalele europene, au greșit adresa”, anunță vestidinrusia.ro.

Riabkov a amintit că Federația Rusă nu este parte în conflict și, prin urmare, nici a Acordurilor de la Minsk, spre deosebire de Kiev, care continuă să refuze să poarte un dialog direct cu reprezentanții Donbassului. Aceasta este, de altfel, în opinia Ministerului de Externe al Rusiei, principala problemă ignorată la Washington.

Discuțiile liderilor celor două state sunt planificate pentru 16 iunie. În centrul atenției șefilor de stat se vor afla problemele relațiilor bilaterale. Anterior, președintele Rusiei a subliniat necesitatea găsirii unor căi pentru rezolvarea lor, deoarece ”ele se află, astăzi, la un nivel extraordinar de scăzut”.

Prima întâlnire față în față după celebra declarație: „Nu cred că ai suflet”

Întâlnirea are loc la aproape trei ani după ce Putin l-a întâlnit pe președintele de atunci Donald Trump la Helsinki, în Finlanda. Oficialii americani au declarat că întâlnirea cu Biden va arăta total diferit de acel summit din iulie 2018, în timpul căruia Trump a criticat, alături de Putin, serviciile secrete americane în problema interferenței rusești în alegerile din anul 2016.

Este prima întâlnire a lui Biden cu Putin de la preluarea mandatului. Biden s-a întâlnit, însă, anterior cu Putin în perioada în care era vicepreședinte al SUA, inclusiv o întâlnire din 2011 în care Biden a spus că s-a uitat în ochii lui Putin și a declarat: „Nu cred că ai suflet”.