Unui jurnalist care l-a întrebat dacă va acționa împotriva omologului său rus Vladimir Putin, pe care îl va întâlni la Geneva peste două săptămâni, Joe Biden i-a răspuns: „Studiem problema îndeaproape”.

„Nu”, a răspuns Joe Biden la întrebarea dacă el crede că președintele rus încearcă să-l testeze înainte de întâlnirea lor.

Casa Albă a subliniat că Joe Biden va evoca îngrijorările americane în timpul summitului din 16 iunie, precum și în cadrul reuniunilor planificate înaintea acestui summit cu aliații SUA în G7, NATO și Uniunea Europeană.

„Ne așteptăm ca acesta să fie un subiect de discuție pe tot parcursul călătoriei președintelui”, a declarat purtătoarea de cuvânt Jen Psaki în cadrul conferinței sale de presă zilnice.

„Nu este acceptabilă primirea organizațiilor criminale care încearcă să facă rău, care afectează infrastructurile esențiale ale Statelor Unite”, a insistat ea.

„Nu o vom tolera. Vom vorbi despre asta și nu excludem nicio opțiune”, a continuat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Duminica trecută, grupul brazilian JBS a descoperit că mai multe servere pe care se bazează sistemul său de calcul din America de Nord și Australia au fost vizate de hackeri.

JBS a informat autorităţile americane că este ținta unui atac cibernetic de răscumpărare venind de la o „organizație criminală cu sediul probabil în Rusia”, potrivit Casei Albe, care nu a acuzat direct Kremlinul.

Este un atac de acelaşi tip ca cel care a vizat la începutul lunii mai operatorul unei imense conducte de petrol americane, Colonial Pipeline. Washingtonul a sancționat Moscova de mai multe ori pentru atacuri informatice împotriva Statelor Unite.

„Președintele Biden crede absolut că președintele Putin și guvernul rus au un rol de jucat în oprirea și prevenirea acestor atacuri. Prin urmare, va fi un subiect de discuție atunci când se vor întâlni”, a insistat Jen Psaki.

La rândul său, Kremlinul a declarat, miercuri, că este gata să examineze orice cerere americană privind atacul cibernetic care a vizat JBS.

„Există contacte prin canale diplomatice”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

https://www.lalibre.be/international/amerique/cyberattaque-contre-jbs-biden-n-ecarte-pas-d-agir-contre-moscou-60b7f62ed8ad582600cd43b0

Traducerea: Rodezia Costea