Joe Biden vorbește despre întâlnirea cu "asasinul". SUA vor să conducă lumea
- Sabina Popescu
- 6 iunie 2021, 17:47
Președintele SUA a scris un articol de presă în care vorbește despre prioritățile întâlnirilor sale din Europa. "Pot democraţiile să se unească pentru a oferi rezultate reale pentru popoarele noastre într-o lume aflată în schimbare rapidă? Vor putea alianţele şi instituţiile democratice care au configurat atât de mult ultimul secol să-şi dovedească competenţa la adresa ameninţărilor şi adversarilor contemporani? Cred că răspunsul este da. Iar în această săptămână în Europa avem ocazia să o dovedim", a transmis Joe Biden.
În contextul întâlnirilor la care președintele SUA, Joe Biden, va participa în Europa, demnitarul a scris, pe 6 iunie, în The Washington Post, un articol în care descrie intențiile sale în ceea ce privește relația cu Rusia și apărarea democrației. Președintele Joe Biden a oferit garanții europenilor că va apăra drepturile omului și "democrațiile atașate acelorași principii pentru apărarea demnității".
Statele Unite ale Americii vor rămâne de partea statelor europene, spune Joe Biden, în contextul în care, miercuri, se va deplasa în Europa, pentru a lua parte la summit-urile anuale G7 și NATO. Pe 16 iunie, Joe Biden se va întâlni cu Vladimir Putin, după o perioadă lungă de contre între cele două state.
SUA vrea să conducă lumea
În articolul redactat de președintele american, intitulat "Călătoria mea în Europa este despre dorinţa Americii de a ralia democraţiile lumii", Joe Biden a subliniat că SUA trebuie "să conducă lumea de pe o poziţie de forţă".
"Fie că este vorba despre eradicarea pandemiei de coronavirus în întreaga lume, de a face faţă provocărilor reprezentate de accelerarea crizei climatice sau de a răspunde activităţilor nocive ale guvernelor Chinei şi Rusiei, SUA trebuie să conducă lumea de pe o poziţie de forţă", a scris Joe Biden.
"În acest moment de incertitudine globală", președintele SUA vrea să ofere garanții în privința "angajamentul reînnoit al Americii faţă de aliaţii şi partenerii noştri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face deopotrivă faţă provocărilor şi de a răspunde ameninţărilor acestei noi epoci".
"Pe măsură ce recuperarea economică a Americii contribuie la propulsarea economiei globale, vom fi mai puternici şi mai capabili atunci când suntem flancaţi de naţiuni care ne împărtăşesc valorile şi viziunea pentru viitor - de alte democraţii. Aceasta este agenda pe care o voi promova la orice escală", a transmis Joe Biden.
Întâlnire istorică cu "asasinul"
Între Rusia și SUA, relațiile sunt tensionate, pe fondul mai multor acuzații aduse de Washington la adresa Moscovei. După 36 de ani, Biden şi Putin au ajuns la un acord, iar autorităţile oraşului elveţian au demarat pregătirile pentru întâlnirea celor doi omologi. SUA a acuzat Rusia pentru mai multe situații, dintre care amintim atacurile cibernetice, acțiunile de spionaj, amenințarea militară la adresa Ucrainei.
Joe Biden transmite că "suntem uniţi pentru a răspunde provocărilor Rusiei la adresa securităţii europene, începând prin agresiunea ei în Ucraina, şi nu va exista nicio îndoială asupra hotărârii Statelor Unite de a-şi apăra valorile democratice, pe care nu le putem separa de interesele noastre".
"Preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund viitoarelor activităţi care aduc prejudicii. În timpul întâlnirii noastre, vreau să subliniez din nou angajamentul Statelor Unite, al Europei şi al democraţiilor ataşate aceloraşi principii pentru apărarea demnităţii şi a drepturilor omului", a mai spus Joe Biden.
Rusia va rămâne fermă
Președintele SUA l-a acuzat pe Vladimir Putin că este un "asasin". Deși ambii lideri politici și-au declarat interesul pentru îmbunătățirea relațiilor dintre cele două state, Rusia nu e extrem de optimistă. „Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat ministrul de Externe al Rusiei. „Însă faptul că va exista o conversaţie între liderii celor două principale puteri nucleare este important şi ar trebui încurajat în orice mod posibil”, a mai spus Serghei Lavrov.
Joe Biden a mai scris în presa internațională că "nu caută conflictul". El doreștee să prelungească tratatul de limitare a arsenalelor nucleare New START pentru încă cinci ani. "Dorim o relaţie stabilă şi previzibilă în cadrul căreia să putem lucra cu Rusia în chestiuni precum stabilitatea strategică şi controlul armamentelor", s-a exprimat președintele SUA.
Sistemul de sănătate, prioritatea discuțiilor lui Biden
Joe Biden a mai subliniat că dorește să "afirme relaţia specială dintre naţiunile noastre", în cadrul întâlnirii cu Boris Johnson. Deși nu a participat la întruniri cu politicieni decât online, regina Elisabeta a II-a a decis să facă un compromis și să îl primească la Castelul Windsor pe Joe Biden.
Liderul SUA a transmis și că, pe parcursul summit-ului G7, principala prioritate în discuțiile sale cu liderii statelor europene va fi reprezentată de îmbunătățirea sistemului de sănătate și condițiile referitoare la stoparea pandemiei de coronavirus. De asemenea, Biden dorește și susținerea revenirii economice la nivel global.
La summit-ul NATO, președintele SUA vrea să ofere garanții cu privire la "angajamentul de neclintit al Statelor Unite faţă de articolul 5 (conform căruia un atac asupra unui stat al Alianţei va fi considerat un atac asupra tuturor membrilor - n.r.) şi pentru a ne asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în faţa ameninţărilor precum atacurile cibernetice asupra infrastructurii noastre critice. Ne vom asigura că democraţiile de piaţă, nu China sau oricine altcineva, vor scrie regulile secolului al XXI-lea în privinţa comerţului şi tehnologiei. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe întregi, libere şi paşnice", a transmis Joe Biden, potrivit Agerpres.