Măsură propusă de statele din G7 pentru a forța marile corporații să nu mai fenteze plata impozitelor

Măsură propusă de statele din G7 pentru a forța marile corporații să nu mai fenteze plata impozitelor

Sunt discuții la nivelul miniștrilor de finanțe ale țărilor din G7 legate de plata impozitului pe profit, care este fentat de marile corporații, refugiate în acte în paradisurile fiscale.

Există posibilitatea ca miniștrii de finanțe ai statelor G7 să sprijine ideea înființării unei cote a impozitului pe profit la nivel global. Discuțiile pe această temă vor fi purtate, astăzi, în cadrul unei întâlniri ce va fi găzduită de Londra. Din grupul G7 fac parte Statele Unite ale Americii (SUA), Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Japonia, Italia.

Marile corporații ar putea să plătească aceeași cotă de impozit pe profit la nivel mondial

Reforma aceasta, care va fi dezbătută, vine în contextul în care guvernele lumii se confruntă cu niveluri record de împrumuturi din cauza pandemiei de coronavirus, conform jurnaliștilor britanici de la The Guardian.

Miercuri, Statele Unite ale Americii (SUA) au amenințat că vor să impună bariere tarifare punitive pentru Marea Britanie și alte cinci țări. Ca o reacție venită după ce acestea au impus, recent, taxe pe servicii digitale asupra companiilor americane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Decizia care i-a supărat pe americani. Cum vrea să răspundă administrația lui Joe Biden

Propunerile făcute de administrația condusă de președintele Joe Biden vor să înlocuiască astfel de decizii unilaterale prin crearea de acorduri internaționale prin care să fie capturate profiturile imense făcute de giganți ca Apple și Microsoft în Europa și pe celelalte continente. Acordul respectiv ar urma să asigure într-un final plata de către multinaționale și companiile gigant a dărilor adecvate nivelului lor financiar. Reforma ar limita în aceste condiții capacitatea companiilor de a-și muta profiturile în paradisuri fiscale, pentru a evita plata taxelor.

Negocierile legate de reforma sistemului global de taxare au apărut încă din timpul crizei din anul 2008, iar ultimele discuții între cele 135 de țări al OECD au avut loc la Paris.

Există așteptări că sprijinul din partea G7 va fi esențial pentru a obține un sprijin și mai amplu la G20, în cadrul căruia miniștrii de finanțe ai acestor țări se vor întâlni în Italia, luna viitoare. Scopul este obținerea unui acord final până în luna octombrie.