Culisele G7. Rusia și China au dominat discuțiile. Ce au stabilit marile puteri

Culisele G7. Rusia și China au dominat discuțiile. Ce au stabilit marile puteri

Șefii ministerelor de externe din cadrul G-7 au consacrat mai mult timp legăturilor cu Rusia și China

GAZETA.RU (Rusia), 5 mai 2021 - La Londra a avut loc prima ședință plenară din ultimii doi ani a miniștrilor de externe ai țărilor membre ale G7, cu prezență efectivă. Una dintre temele centrale de dezbatere au fost Rusia și China. Șefii departamentelor diplomatice ale țărilor membre G-7 le-au acordat cel mai mult timp legăturilor cu aceste două țări. Miniștrii de externe s-au mai oprit, de asemenea, asupra situației din Myanmar, Libia, Siria și Afganistan.

După cum a declarat jurnaliștilor la un briefing un reprezentant de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA, la ședința plenară de la Londra miniștrii de externe din G7 au discutat câte o oră și jumătate despre Rusia și China. În același timp, sesiunile referitoare la situația din Myanmar, Libia, Siria și Afganistan au durat câte 30 de minute. În contextul Rusiei au fost puse în discuție probleme legate de Ucraina și Republica Belarus.

Care a fost viziunea Rusiei în cadrul G7 

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a organizat în cadrul reuniunii G7 câteva întâlniri bilaterale, iar în cursul fiecăreia au fost puse în discuție diferite subiecte, între care situația din Ucraina. "Suntem cu toții de acord și suntem solidari cu Ucraina în ceea ce privește agresiunea rusească, care reprezintă o amenințare externă cu care ei (ucrainenii - n. trad.) se confruntă. Există, de asemenea, amenințarea internă, reprezentată de corupție și problemele legate de promovarea procesului de reforme", a declarat la briefing un alt oficial al Departamentului de Stat al SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum a arătat reprezentantul Departamentului de Stat, Blinken a reiterat faptul că Statele Unite caută să aibă cu Rusia niște relații stabile și previzibile.

Secretarul de stat al SUA a atras atenția asupra puternicului sprijin acordat Washingtonului de către parteneri și aliați în ceea ce privește "reacția la acțiunile Rusiei". Washingtonul nu încearcă să escaladeze legăturile cu Moscova, dar "va răspunde la comportamentul nesăbuit și agresiv" al acesteia, a afirmat acesta. 

Blinken a discutat la Londra despre Rusia și Ucraina inclusiv cu ministrul francez pentru problemele Europei și afaceriilor externe al Franței, Jean-Yves Le Drian. "Secretar de stat și ministrul (...) au confirmat sprijinul ferm al SUA și al Franței pentru suveranitatea Ucrainei și au convenit să monitorizeze cu atenție agresiunea rusească împotriva Ucrainei", se arată în comunicat.

China a dominat întâlnirea

Mai mult decât atât, un reprezentant de rang înalt al Departamentului de Stat al SUA a subliniat că "subiectul dominant" al întâlnirii a fost China. "Am început cu ea pentru că pentru noi acesta a fost cel mai important punct de pe agendă. (...) După cum am spus, a existat un acord reciproc în legătură cu faptul că toți ne dorim ca R.P.Chineză să fie membru inseparabil al ordinii internaționale, însă pentru aceasta ea trebuie să joace după regulile acestei ordini internaționale", a arătat oficialul american. Acesta a mai arătat că a fost exprimată îngrijorarea deosebită în ceea ce privește comportamentul Chinei în problema drepturilor omului, a constrângerii economice din partea sa și, de asemenea, s-a discutat despre comportamentul "amenințător și agresiv" al Chinei în Marea Chinei de Sud și în alte zone din jurul granițelor sale.

După cum relatează agenția Bloomberg, citând surse din rândul diplomaților americani, SUA încearcă să elaboreze un mecanism de consultare, comun cu țările membre G7, în ceea ce privește politica față de China. Sursele amintite susțin că Statele Unite speră să creeze "un mecanism consultativ din care să facă parte membrii G7, precum și alte țări". După cum au menționat sursele agenției Bloomberg, o astfel de propunere din partea Washingtonului are în vedere elaborarea unui "răspuns coordonat" la politica Beijingului și consolidarea contracarării, comune cu alte țări, a R.P.Chineze.

În același timp, ministrul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, a declarat după prima zi de convorbiri că țările membre G7 sunt gata să colaboreze cu China în câteva direcții, în ciuda divergențelor evidente în domeniul drepturilor omului. După cum a declarat Raab, statele membre ale G7 intenționează să apere principiile democratice, însă, în același timp, nu intenționează să renunțe la colaborarea cu Beijingul în legătură cu o serie de probleme.

"Credem că comerțul ar trebui să fie deschis. Credem în protejarea societăților deschise, a drepturilor omului și a democrației. Ne pronunțăm în favoarea conservării mediului înconjurător, a luptei împotriva schimbărilor climatice și a pandemiilor și, în general, pentru colaborarea în domeniul sănătății", a subliniat ministrul.

Ministrul de externe japonez, Toshimitsu Motegi, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell au discutat în legătură cu situația în zona Mării Chinei de Est și a Mării Chinei de Sud, transmite ziarul "Nikkei". Participanții la reuniunea G7 de la Londra și-au împărtășit îngrijorarea deosebită din cauza încercărilor unilaterale de a schimba status quo-ul în această regiune.

Încheierea întâlnirii

Programul de lucru din ziua de 4 mai s-a încheiat cu o dezbatere pe tema colaborării în regiunea India - Pacific. Discuțiile s-au desfășurat în cadrul unui dejun de lucru la care au fost invitați să participe reprezentanții Australiei, Indiei, Coreei de Sud și Republicii Africa de Sud, precum și secretarul general al Asociației statelor din Asia de Sud-Est, Lim Jok Hoi.

Motegi a salutat hotărârea luată de Uniunea Europeană pe 19 aprilie de a-și intensifica prezența în regiunea oceanelor Indian și Pacific.

G7 este o asociație a țărilor dezvoltate economic din care fac parte Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia. Clubul a existat ăn formatul G7 între anii 1976 și 1997, după care i s-a alăturat Rusia și a început să se numească G8. În martie 2014, după evenimentele din Ucraina și criza care a urmat în legăturile dintre Statele Unite, Europa cu Rusia, membrii occidentali ai asociației au hotărât să revină la formatul G7.

(Articol de Lidia Misnik) 

Traducerea: Silvia Nicolau/snicolau/rlambru