Liderii G7 se întâlnesc de urgență. Democrația este în pericol

Liderii G7 se întâlnesc de urgență. Democrația este în pericol

Miniştrii afacerilor externe din G7 se reunesc marţi la Londra, în prima întâlnire cu prezenţă fizică de peste doi ani, pentru a lucra la răspunsuri comune faţă de ameninţările mondiale.

FRANCE 24 (Franţa), 4 mai 2021 - Luarea de măsuri pentru a proteja democraţiile. Cu acest obiectiv, miniştrii afacerilor externe din G7 de întâlnesc, marţi, 4 mai, la Londra, în prima lor reuniune cu prezenţă fizică după peste doi ani, pentru a se pune de acord asupra răspunsurilor comune la problematicile mondiale.

China, Myanmar, Libia, Siria şi Rusia sunt pe agenda discuţiilor şefilor diplomaţiilor din clubul ţărilor bogate, înaintea summitului şefilor de stat şi de guvern de luna viitoare din sud-vestul Angliei.

Ei vor aborda şi problema violenţelor din Etiopia, Iran şi Coreea de Nord, Somalia, Sahel şi Balcani, tot atâtea "probleme geopolitice presante care subminează democraţia, libertăţile şi drepturile omului", potrivit Londrei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Provocări comune" şi "ameninţări tot mai mari"

Ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab, s-a întâlnit luni cu omologul său american, Antony Blinken, şi au făcut, amândoi, apel la o abordare unificată.

"Preşedinţia britanică a G7 este o oportunitate pentru a reuni societăţile democratice şi deschise şi a da dovadă de unitate în momentul în care este cel mai necesar pentru a înfrunta provocările comune şi ameninţările tot mai mari", a declarat Dominic Raab într-un comunicat. Secretarul de stat american a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru o "ordine internaţională bazată pe reguli", pentru a face faţă unor probleme care merg de la schimbările climatice până la redresarea post-pandemie.

Întâlnirile dintre participanţi se fac potrivit unui protocol strict din cauza pandemiei, cu delegaţii reduse, măşti, distanţare şi paravane transparente.

Forţa uniunii

Regatul Unit, care deplânge peste 127.500 de marţi de la începutul pandemiei, îşi relaxează treptat restricţiile pe măsură ce campania de vaccinare progresează şi numărul de cazuri scade, în vreme ce alte ţări cunosc noi vârfuri ale acestora.

Aceste inegalităţi au dus la apeluri pentru o acţiune internaţională mai importantă, în special un acces sporit la vaccinuri.

Niciuna dintre provocările cu care ne confruntăm "nu poate fi combătută eficient de o singură ţară care acţionează separat - chiar Statele Unite, chiar Regatul Unit", a declarat dl Blinken luni în conferinţa de presă comună cu Dominic Raab.

Şefilor diplomaţiilor din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit li se vor alătura reprezentanţii Uniunii Europene. India, Australia, Coreea de Sud, Africa de Sud şi Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) au fost de asemenea invitate. De la ieşirea sa din Uniunea Europeană, anul trecut, Regatul Unit se orientează spre regiunea Asia-Pacific.

Doreşte de asemenea angajamente mondiale mai largi şi mai puternice în materie de luptă contra schimbărilor climatice, în situaţia în care ţara se pregăteşte să găzduiască summitul Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) în noiembrie.

Profitând de relaţia lor specială, Londra şi Washingtonul au adoptat abordări comune în materie de politică externă, în special faţă de Rusia şi China.

O "uşă deschisă"

După reuniune, care se ţine la Londra până miercuri, secretarul de stat american merge la Kiev pentru a exprima sprijinul "neclintit" al Statelor Unite pentru Ucraina după desfăşurarea de trupe ruseşti la frontieră, pe fondul relaţiilor tensionate cu Moscova.

Luni, Blinken a cerut Phenianului să intre pe calea diplomației, Washingtonul dorind să se opună ambiţiilor nucleare ale Coreei de Nord. În ce priveşte China, denunţată pentru reprimarea minorităţii uigure şi a mişcării pro-democraţie din Hong Kong, dl Raab a declarat că "uşa este deschisă" unei îmbunătăţiri a relaţiilor. "Dar asta depinde de comportament şi de acţiuni", a adăugat el.

Cât despre Myanmar, participanţii vor discuta despre lovitura de stat din 1 februarie şi vor primi un raport asupra situaţiei. Dl Raab ar urma să-şi încurajeze partenerii să ia măsuri mai severe împotriva juntei militare, în special sancţiuni ţintite lărgite.

Traducere: Gabriela Sîrbu/gsarbu/fmatei