Un predicator care a fost în Italia, epicentrul pandemiei din Europa și în Germania, gurul Baldev Singh, în vârstă de 70 de ani, s-a dus să predice în India. Imediat acesta s-a îmbolnăvit și a decedat. Bărbatul participase la o adunare mare de oameni care celebrau un festival Sikh cu puțin timp înainte să moară. Festivalul care durează șase zile atrage în jur de 10.000 de persoane în fiecare zi în care se desfășoară. Autoritățile indiene din Punjab, o regiune din nordul țării, au plasat în carantină zeci de mii de rezidenți din 20 de sate, în urma unei infectări masive cauzate de această persoană.

Potrivit 7sur7.be, predicatorul a declanșat una dintre cele mai grave alerte pandemice din India. La o săptămână după moartea sa, și 19 dintre rudele sale au fost confirmate cu coronavirus.

„Echipele medicale sunt în alertă și există monitorizare periodică”, a susținutVinay Bublani, un oficial al poliției locale. Deja 90 dintre persoanele care au intrat în contact cu guru-ul au fost declarate pozitive pentru noul coronavirus, a declarat Vinay Bublani. Iar rezultatele testelor pentru încă 200 de persoane sunt încă în așteptare.

Guru și cei doi colaboratori ai săi – contaminați și ei – nu au respectat ordinele de autoizolare impuse la întoarcerea lor din Europa și au început imediat să predice. Cazul a uimit India iar un cântăreț popular, Sidhu Moose Wala, a lansat o melodie dedicată lui Singh. „Am răspândit boala (…) plimbându-mă prin sat ca umbra morții”, sunt unele dintre versurile melodiei. Piesa a fost vizualizată de 2,3 milioane de ori pe internet în mai puțin de două zile, iar șeful poliției din Punjab, Dinkar Gupta, a încurajat oamenii să o asculte pentru avertizare.

A doua cea mai populată țară din lume după China, cu 1,3 miliarde de locuitori, India are 873 cazuri confirmate de boală Covid-19 și 19 decese, o cifră mult mai mică decât cea a multor altor țări afectate de pandemie . Experții cred însă că multe cazuri sunt nedetectate din cauza lipsei de teste.