Evenimentul Zilei > Actualitate > Un grup operativ de tancuri rusești de elită care a fost învins în repetate rânduri intră din nou în luptă
Un grup operativ de tancuri rusești de elită care a fost învins în repetate rânduri intră din nou în luptă

Un grup operativ de tancuri rusești de elită care a fost învins în repetate rânduri intră din nou în luptă

O forță de tancuri rusești considerată de mult timp ca fiind de elită, care a fost bătută pe câmpul de luptă din Ucraina, pare să fie pregătită să își încerce din nou norocul.

„Prima Gardă de Tancuri a Armatei” (1 GTA) a suferit pierderi grele în luptă în timp ce s-a confruntat cu forțele ucrainene în mai multe rânduri și, după ce unele elemente s-au retras temporar, se pare că s-a întors în Ucraina conducând ofensiva așteptată din partea forțelor ruse. 

Armata de tancuri este formată din mai multe divizii puternice, inclusiv Divizia a 2-a de pușcași motorizați a Gărzilor (GMRD), care a fost desfășurată în ultimele luni în Belarus, aliat al Rusiei, pentru antrenament.

Ministerul britanic al Apărării a scris luna trecută, într-o actualizare a informațiilor, că „majoritatea” diviziei a 2-a GMRD a fost transferată înapoi în Rusia și că „aproape sigur” este reangajată în luptele din Ucraina. Acesta a precizat că această unitate, parte a unei armate care era considerată cândva foarte capabilă, este acum „alcătuită în principal din personal mobilizat care operează echipamente mai vechi scoase din depozite. Eficacitatea sa de luptă va fi probabil limitată, în ciuda mai multor săptămâni de antrenament.”

Noi tactici adoptate de Rusia în timpul războiului din Ucraina

Acesta a adăugat că există o „posibilitate realistă” ca alte unități rusești să fi fost trimise în Belarus într-o strategie similară de regrupare a unităților pentru a menține lupta în Ucraina.

Serviciile de informații ucrainene au observat că elemente ale celui de-al doilea GMRD s-au retras din Belarus și au fost desfășurate parțial în regiunea Luhansk ocupată din estul Ucrainei, potrivit unei analize recente a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington. 

Mișcarea recentă a 1 GTA a Rusiei, care constă în zeci de mii de soldați și sute de tancuri, vehicule de luptă de infanterie și unități de artilerie, a fost raportată de Forbes la sfârșitul lunii ianuarie. 

Cunoscută cândva pentru eforturile sale împotriva naziștilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata de tancuri pare să-și fi pierdut din eficiență, suferind înfrângeri devastatoare în multiplele confruntări cu forțele ucrainene în timpul asaltului pe scară largă al Rusiei asupra vecinului său. 

Antrenamente făcute în Belarus

1 GTA a suferit pierderi grele în primele zile și săptămâni ale războiului, în timp ce forțele rusești încercau să captureze atât capitala Kiev, cât și orașul Harkov. Armata de tancuri a fost înfrântă în nord-estul regiunii Harkov luni mai târziu, în timpul contraofensivei fulgerătoare a Ucrainei de la sfârșitul verii, în urma căreia Kievul a eliberat mii de kilometri pătrați de teritoriu care se afla anterior sub ocupație rusă.   

Acum, după ce s-a regrupat și s-a antrenat în Belarus, armata de tancuri pare să se pregătească pentru a face parte dintr-o ofensivă rusească anticipată în lunile următoare, despre care ISW a spus săptămâna aceasta că este „cea mai probabilă cale de acțiune” a Moscovei. Grupul de reflecție a sugerat că Ucraina intenționează să riposteze cu propria contraofensivă. 

Oficialii ucraineni și occidentali au avertizat recent că o posibilă ofensivă rusă se profilează în viitorul apropiat. Săptămâna trecută, secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder, a declarat reporterilor în cadrul unei ședințe de informare că Rusia „continuă să recruteze, să se refacă și să își revigoreze eforturile” pentru a fi în măsură să desfășoare o ofensivă. 

Între timp, țările occidentale au intensificat asistența de securitate pentru Ucraina, angajându-se să trimită sute de vehicule blindate pentru a ajuta țara să respingă ceea ce un oficial american a descris ca fiind un așteptat „atac rusesc”.

sursa: www.businessinsider.com

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: