Evenimentul Zilei > Economie > Un greu din BNR are soluţia pentru bugetari. Florin Cîţu va ţine cont de sfat?
Un greu din BNR are soluţia pentru bugetari. Florin Cîţu va ţine cont de sfat?

Un greu din BNR are soluţia pentru bugetari. Florin Cîţu va ţine cont de sfat?

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a avut vineri o intervenţie telefonică la Antena 3 şi a vorbit despre scenariul în care Guvernul României poate reduce cheltuielile cu bugetarii.

Valentin Lazea a ţinut să sublinieze că sfaturile pe care i le-a transmis confratelui Florin Cîţu nu reprezintă punctul de vedere al BNR, ci doar opinia lui. Astfel, economistul-şef al Băncii Naţionale a României că pot fi păstraţi toţi bugetarii în aparatul public.

Pentru asta există o singură condiţie: să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită. Această propunere a lui Lazea vine în contextul în care sute de mii de bugetari se tem că şi-ar putea pierde locurile de muncă.

Temerile bugetarilor țin cont de anunțurile lansate în 2021 de Florin Cîțu. Premierul a declarat că este nevoie de modificarea Legii salarizării bugetarilor. Liderul de la Palatul Victoria vrea să aducă mai multă eficiență în instuțiile de stat. De asemenea, premierul urmărește ca veniturile să crească în funcție de performanța angajaților.

În acest context, reprezentantul BNR are două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă, dar cu salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită.

„Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare.

Un greu din BNR are soluţia pentru bugetari

Între ele sunt variante intermediare: să nu reducă cu atât de mult numărul, dar să reducă numărul, dar să reducă şi salariile cu mai puţin sau n variante intermediare.

Soluţia optimă pentru bugetari, dacă ar sta puţin să se gândească, ar fi ca reducandu-se cu 20% salariile ar putea să păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere.

Deci, în continuare salarii mai mari şi să aibă o zi liberă pe săptămână şi toată lumea mi-a sărit în cap. Eu am zis, ziua în care nu se lucrează, nu este plătită şi aşa se face economia. Oamenii primesc compensaţia în timp liber.

Dacă lumea care mi-a sărit în cap, şi a fost enorm de multă lume care mi-a sărit în cap, ar fi stat să judece, ce este de preferat? Să îţi păstrezi locul de muncă şi să ai în continuare salariul mai mare faţă de mediul privat chiar după reducere? Sau să fii dat afară, cum e varianta cealaltă?

Asta este. Eu mi-am făcut datoria. Fiecare cum îl duce capul. Îmi exprim opinii personale, nu reprezintă poziţia oficială a Băncii Naţionale”, a declarat Valentin Lazea la Antena 3.