Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. 9 persoane decedate, 150 dispărute. Update
Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. 9 persoane decedate, 150 dispărute. Update

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. 9 persoane decedate, 150 dispărute. Update

Un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare. 150 de persoane au murit

Update:  Cel puţin nouă persoane fost ucise şi alte 150 sunt date dispărute după o viitură produsă pe un râu din nordul Indiei, provocată duminică de fragmentarea şi prăbușirea unui ghețar din Munții Himalaya, a anunțat Poliția indiană, citată de AFP şi DPA.

„Am localizat cel puţin nouă cadavre în albia râului. Cel mai recent bilanț ridică numărul persoanelor dispărute la 150. Şi alte 16-17 persoane sunt blocate într-un tunel”, a declarat SS Deswal, directorul general al Poliției de Frontieră Indo-Tibetană (ITBP).

Un fragment dintr-un gheţar s-a desprins şi a alunecat în albia râului Dhauliganga. Apele râului, umflate brusc de volumul mare de gheaţă, au măturat tot ce le-a stat în cale la trecerea lor prin acea vale îngustă, inclusiv un baraj de acumulare, proiectul unei hidrocentrale, poduri şi drumuri, potrivit imaginilor publicate pe reţelele de socializare de locuitorii din zonă, cuprinşi de panică.

Cele mai multe dintre cele 150 de persoane dispărute sunt angajaţi ai centralei electrice Tapovan, situată în proximitatea unui baraj care a fost spart de acea viitură.

Echipele de salvare au depus eforturi susținute pentru evacuarea de urgență a zecilor de sate din regiune şi pentru a ajunge la tunelul în care au rămas blocate mai multe persoane.

Autoritățile din India se tem că numărul victimelor va crește

Autorităţile din India se tem că până la 150 de persoane ar fi murit după ce un gheţar din Himalaya s-a fragmentat şi s-a prăbuşit într-un lac de acumulare duminică dimineaţă, iar viitura formată în urma acestui incident a determinat evacuarea satelor din aval, informează Reuters,  citat de Agerpres.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat Om Prakash, secretar-general al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Zid de praf, roci și apă

Un martor ocular afirmă că a văzut un „zid” de praf, roci şi apă, după ce o avalanşă s-a produs în valea unui râu.

„Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a declarat Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă înaltă a satului Raini, într-o conversaţie telefonică purtată cu jurnaliştii de la Reuters. „Am crezut că şi noi vom fi luaţi de viitură”, a adăugat el.

Localnicii se tem că angajaţii care lucrau la proiectul unei hidrocentrale din apropiere au fost luaţi de viitură, precum şi sătenii aflaţi pe malurile râului în timp ce căutau lemne pentru foc şi îşi supravegheau turmele de animale, a adăugat Sanjay Singh Rana.

„Nu avem nicio idee despre numărul oamenilor care sunt daţi dispăruţi”, a mai spus el.

Autoritățile sunt în alertă

Prim-ministrul indian Narendra Modi a anunţat că urmăreşte situaţia cu mare atenţie.

„India este alături de Uttarakhand şi întreaga naţiune se roagă pentru siguranţa tuturor oamenilor de acolo”, a declarat Narendra Modi pe Twitter, după o conversaţie telefonică purtată cu premierul acestui stat indian.

Forţele aeriene indiene sunt pregătite să intervină pentru a participa la misiunile de salvare, a anunţat guvernul federal de la New Delhi, în timp ce echipaje de intervenţie au fost deja trimise în zonă pe calea aerului, a anunţat ministrul indian de Interne, Amit Shah.

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

Imagini distribuite de localnici pe reţelele de socializare au surprins momentul în care apele lacului de acumulare s-au revărsat peste marginea superioară a barajului şi au măturat tot ce le-a stat în cale.

Acele înregistrări video, care nu au putut fi verificate deocamdată de Reuters, arată inclusiv momentul în care viitura a dus la vale mai multe echipamente de construcţie aflate la baza barajului.

„Inundaţiile de pe râul Alaknanda dincolo de strâmtoarea Nandprayang au devenit un fenomen obişnuit”, a declarat Trivendra Singh Rawat, prim-ministrul statului Uttarakhand, într-un mesaj pe Twitter.

„Nivelul apelor râului este acum cu 1 metru peste cota normală, dar a început să scadă”, a adăugat oficialul indian.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă adeseori cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime.

Acel dezastru natural a fost denumit „tsunami Himalayan” de companiile mass-media din cauza torentelor uriaşe de apă care s-au format în munţi şi care au trimis la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: