Fostul ministru al Educaţie, Daniel Funeriu, a făcut o analiză pe text şi a ajuns la o concluzie cruntă: „Programul lui fiu-meu, pentru candidatura de şef al clasei a IV-a era mai clar”.

Daniel Funeriu: Am citit programul lui Dan Barna. Cine l-a scris şi-a bătut joc de el. Un program muuuult sub nivelul candidatului Dan Barna, care merita mult mai mult de la colaboratorii săi. Să vă fac un rezumat:

1. Schimbăm Constituţia: aha, right… keep trying kid

2. Fără penali în funcţii publice: OK, ştim deja, am semnat

3. 6% pentru educaţie (până la finalul mandatului, nu din prima :))) şi totul roz în rest. Vezi detalii la final

4. Nouă lege a sănătăţii axată pe prevenţie: băbăieţi, aţi citit cumva raportul comisiei prezidenţiale din 2008 pe sănătate? Că fix asta spunea acel raport.

5. Facem autostrăzi. OK, thx, aţi văzut vreun program care spune că nu face?

6. Nu-i taxăm pe săraci şi alte blablauri ca să meargă economia. Fără comentarii.

7. Voi încerca să opresc tăierile ilegale de păduri. Bravoooo, felicitări. Dar problema nu e asta. E că pădurile se taie… legal. Dar tot e bine: o să avem preşedinte pădurar şi un Funeriu gelos, că ăsta a fost visul vieţii mele: să fiu pădurar (pe bune).

8. Diaspora: îi facem să ştie că „statul român nu i-a uitat”. Oaouuuu. Kişto. Nu i-a uitat la impozite sau cum?
9. Acord politic multianual pe apărare. Greeeat: e vreun acord politic multianual care s-a respectat în afară de pactul de la Snagov (şi cât am fost eu ministru pactul pentru educaţie?) Dar noh, asta merită încercat, de acord.

10. Stopăm criminalitatea. OK, bun şi asta. Dar cum?

Capitolul educaţie sună, în detaliu, cam aşa:

„ăia din inspectorate şi ARACIP sunt nişte porci idioţi, desfiinţăăăăm. Dăm la lopată şi construim, că guvernul Dăncilă nu a făcut-o (hey, de ieri nu mai există guvernul Dăncilă). Dăm o grămadă de bani. Plus o sumedenie de măsuri care există şi acum şi, chestia genială: „educaţie pentru sănătate”. Care, desigur, există şi azi.” Ca să nu ziceţi că bag din burtă, vă dau un citat:

„Inspectoratele școlare sunt instituții retrograde; avem nevoie de o reformă substanțială a sistemului astfel, cu instituții care să reprezinte garanția calității actului de educație.”
Breiching niuz: nicio instituţie nu poate să „reprezinte garanţia actului de educaţie”. Profesorii şi părinţii pot garanta (nu „reprezenta garanţia”) o educaţie bună (nu a „actului de educaţie”).

În opinia lui Daniel Funeriu este „rumeguş mesianic,

PS: poate mă enervez şi îmi găsesc 2 zile să scriu un program bun. Şi bugetat. Că altminteri e blabla.

PPS: Unii vor spune că critica mea e vulnerabilă, pentru că nu e foarte detaliată. Ei ar trebui mai înainte să mă felicite pentru răbdarea de a fi citit până la capăt atâtea lucruri comune. Programul lui fiu-meu, pentru candidatura de şef al clasei a IV-a era mai clar”, a scris fostul ministru pe social media.