Editura Evenimentul si Capital

Un fost deputat a fost condamnat cu suspendare și pus la muncă în folosul comunității

Autor: | | 0 Comentarii | 692 Vizualizari

Fostul deputat Dan Bordeianu a fost condamnat astăzi de instanța supremă la trei ani închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, într-un dosar legat de un proiect de alimentare cu apă în trei localităţi din judeţul Vaslui. Fostul deputat are de executat 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Instanţa a dispus ca Dan Bordeianu să stea trei ani sub supraveghere, pe durata căreia trebuie să urmeze un program de reintegrare socială şi să presteze 60 de zile muncă în folosul comunităţii, scrie agerpres.ro. În acelaşi dosar, Vasile Zamfir, primarul comunei Deleni, judeţul Vaslui, şi Nicoleta Bordeianu (soţia lui Dan Bordeianu) au primit câte 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

Judecătorii au mai decis ca Dan Bordeianu şi ceilalţi inculpaţi să plătească în solidar 916.227 lei cu titlu de daune materiale către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Dan Bordeianu a fost trimis în judecată de Parchetul General în august 2015, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Nicoleta Bordeianu, Mitică Ciobanu, Vasile Zamfir (primarul comunei Deleni, judeţul Vaslui), Ioan Melinte, Paul Andrei Dobrea, Parască Boţ, Tănase Roman şi Sandu Dandeş.

Potrivit Parchetului General, prin actul de trimitere în judecată, în realizarea unui proiect din judeţul Vaslui, având ca obiect "Alimentarea cu apă şi amenajare poduri şi podeţe în localităţile Deleni, Zininca, Bulboaca", au fost comise o serie de infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, relativ la executarea şi plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între Primăria comunei Deleni, reprezentată de primarul Vasile Zamfir, şi SC Ecoloc SRL Huşi, al cărei administrator era Nicoleta Bordeianu, iar director Dan Bordeianu.

Procurorii susţin, în rechizitoriu, că lucrările finanţate integral din fondurile publice aveau ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor arondaţi unei arii rurale, prin oferirea posibilităţii alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor. De asemenea, nu pot fi ignorate nici consecinţele nefaste în planul protecţiei şi intervenţiei în caz de incendiu, de vreme ce din cauza nerespectării proiectului nu a fost executat niciun hidrant, nicio cişmea şi nici nu există rezerve de apă.

Astfel, Dan Bordeianu a participat din partea Ecoloc SRL, în calitate de director, calitate în care a semnat şi un act adiţional, la derularea lucrărilor, figurând ca delegat pe un număr de 8 facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil şi prezentate pentru plată primarului comunei Deleni, Vasile Zamfir, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale şi tot atâtea ordine de plată.

Ulterior, acestea au fost decontate, deşi lucrările nu au fost conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei.

Din probele administrate a rezultat că Ioan Melinte a semnat, alături de Vasile Zamfir şi Nicoleta Bordeianu (administrator al Ecoloc SRL), situaţiile de lucrări în baza cărora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale, iar în calitate de reprezentant atestat al societăţii executante (diriginte de şantier) a nesocotit dispoziţiile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, prin omisiunea deliberată de verificare şi avizare a modificărilor aduse proiectului pe parcursul efectuării lucrărilor, cu consecinţa generării în mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de Guvern.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI