Evenimentul Zilei > Actualitate > Un excentric donează 9 milioane de dolari unor oameni aleși aleatoriu. Să-i facă fericiți
Un excentric donează 9 milioane de dolari unor oameni aleși aleatoriu. Să-i facă fericiți

Un excentric donează 9 milioane de dolari unor oameni aleși aleatoriu. Să-i facă fericiți

Miliardarul japonez Yusaku Maezawa anunţă că va dona nouă milioane de dolari unor oameni aleşi la întâmplare dintre cei care i-au distribuit o postare pe Twitter, în cadrul unui „experiment social” care îşi propune să urmărească dacă gestul său îi va face „mai” fericiţi

Maezawa va da 1 milion de yeni, adică nouă milioane de dolari,  pentru 1.000 dintre cei care îl urmăresc pe Twitter. Cei care vor primi banii vor fi aleşi aleator dintre utilizatorii care au distribuit un mesaj al omului de afaceri japonez pe 1 ianuarie. Felul în care banii le vor afecta vieţile celor selectaţi va fi cuantificat folosind sondaje obişnuite. „E un experiment social serios”, a explicat Maezawa într-un videoclip publicat pe YouTube, arătându-se încrezător că proiectul său va atrage atenţia oamenilor de ştiinţă şi economiştilor.

Japonezul şi-a legat proiectul de ideea unui venit minim garantat dorind să verifice viabilitatea teoriei potrivit căreia toţi cetăţenii ar trebui să primească periodic sume de bani fără niciun fel de obligaţie. Maezawa a afirmat că „are banii şi timpul” să asigure aceste sume şi că a simţit nevoia să încerce să declanşeze în Japonia o discuţie privind această teorie. Teoria venitului minim universal este tot mai discutată pe fondul îngrijorării că tehnologia şi inteligenţa artificială vor duce la desfiinţarea unui mare număr de locuri de muncă.

Yusaku Maezawa este fondatorul şi coordonatorul companiei Zozo. El a fost selectat să fie primul pasager privat pentru proiectul SpaceX pentru un zbor în spaţiu în jurul lunii. Afaceristul este cunoscut pentru interesul pe care îl arată pentru artă şi maşini sport dar a vorbit de multe ori şi despre o lume în care banii să nu mai fie necesari.