Un elev de 13 ani demonstrat teoria lui Arhimede. Ce e „raza morții”

Un elev de 13 ani demonstrat teoria lui Arhimede. Ce e „raza morții” Sursa foto: Stefania Valvola | Dreamstime.com

Arhimede, adesea denumit „tatăl matematicii”, a fost unul dintre cei mai renumiți inventatori din Grecia antică, cu unele dintre ideile și principiile sale care sunt încă folosite în prezent.

Cu toate acestea, o teorie legendară, cunoscută sub numele de „raza morții”, a provocat speculații printre oamenii de știință timp de sute de ani în ceea ce privește existența sa.

Un elev de 13 ani validează plauzibilitatea invenției lui Arhimede

Brenden Sener, în vârstă de 13 ani a obținut două medalii de aur și un premiu de la Biblioteca Publică din Londra pentru versiunea sa miniaturală a dispozitivului - un presupus instrument de război format dintr-un amplu ansamblu de oglinzi conceput pentru a focaliza și dirija lumina soarelui către o țintă, cum ar fi o navă, pentru a provoca combustie.

Sener a găsit raza morții drept una dintre cele mai intrigante dispozitive - uneori denumită raza de foc. Istoria scrisă sugerează că Arhimede a utilizat „oglinzi” pentru a aprinde navele ancorate în timpul asediului Siracuzei din perioada 214-212 î.Hr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu există dovezi arheologice că acest dispozitiv a existat, așa cum a observat Sener în lucrarea sa, dar mulți au încercat să recreeze mecanismul pentru a vedea dacă această invenție antică ar putea fi fezabilă.

Arhimede

Sursa foto: X (Twitter)

La ce concluzii a ajuns proiectul elevului

În demonstrația sa, tânărul a folosit lămpi de încălzire pentru a simula efectul razelor solare și oglinzi mici și concave pentru a direcționa lumina către o bucată de carton.

După experiment, Sener a concluzionat că dispozitivul numit „raza morții”, presupus a fi inventat de Arhimede, ar fi fost realizabil cu un număr mai mare de oglinzi și o sursă de căldură mai puternică.

„Nu eram sigur cum vor fi rezultatele din cauza varietății de rezultate diferite pe acest subiect, dar mă așteptam ca încălzirea să crească - dar nu atât de drastic pe cât am descoperit când am făcut de fapt experimentul”, a spus Sener.

De ce invenția lui Arhimede nu e plauzibilă

Se presupune frecvent că raza morții a lui Arhimede ar fi fost un ansamblu de mai multe oglinzi sau scuturi lustruite.

Arhimede

Sursa foto: Wikipedia/ Domenico Fetti

Cu toate acestea, această teorie este deseori respinsă din cauza faptului că navele erau în mișcare în timpul bătăliei. Pentru ca navele să se aprindă din cauza căldurii generate de oglinzi, ele ar fi trebuit să fie staționare și ancorate în apropierea țărmului, a explicat Thomas Chondros, profesor asociat la Departamentul de Inginerie Mecanică și Aeronautică al Universității din Patras, Grecia.

Chondros a studiat viața și invențiile lui Arhimede.

Emisiunea Discovery Channel „MythBusters” a prezentat episoade în 2004, 2006 și 2010 în care au fost testate diferite scenarii pentru raza morții lui Arhimede, dar a concluzionat în cele din urmă că legenda este un mit atunci când fiecare test a eșuat în a aprinde o barcă din lemn.

În 2005, o clasă de studenți de la Massachusetts Institute of Technology, inspirată de primul episod al emisiunii, a reușit să aprindă o barcă din lemn o dată folosind o tehnică similară cu cea a lui Sener, dar a eșuat într-o a doua încercare, potrivit retetesivedete.ro.