Cine a fost cea mai fidelă soție din istorie. A rezistat la toate tentațiile

Cine a fost cea mai fidelă soție din istorie. A rezistat la toate tentațiile

Fidelitatea, mitologia și rătăcirea pe mări. Cine a fost cea mai fidelă soție din lume?

Fidelitatea, mitologia și rătăcirea pe mări. Cine a fost cea mai fidelă soție din lume și cum a rezistat admiratorilor?

Socotită cea mai fidelă femeie din lume, prototipul soției ideale, Penelopa a fost soția lui Odiseus (Ulises) din Insula Ithaka, o mică insulă din arhipelagul Leucadelor (Lefkada) în nord-vestul Greciei. Odiseus ca rege a dorit să nu meargă în Războiul Troian, dorind să rămână în insula sa, alături de soția Penelopa și micul fiu Telemachos.

Numai că Agamemnon l-a convims, iar Războiul Troian a fost câștigat grație istețimii sale. Totuși, presupunând că era mai tare decât zeii, aceștia l-au pedepsit cu 10 ani de rătăcire. Homer, în Iliada, apoi în Odiseia, povestește rolul de războinic al istețului Odiseus și rătărcirea sa pe mări timp de un deceniu.

Fidelitatea Penelopei

Penelopa a ales să evite pețitorii care îi mâncau averea soțului ei spunând că va deveni soția unuia dintre ei când va termina o pânză la războiul de țesut. Numai că Penelopa țesea ziua și noaptea strica. În acel timp, Telemachos crescuse în cei zece ani de război și tot atâția de rătăcire a tatălui său. Penelopa obișnuia să intre în mare, iar apa sărată îi domolea tensiunea sexuală. Se spunea că astfel ea comunica mereu cu soțul ei Ulise.

Fidelitatea lui Odiseus

Odiseu a încercat mereu să ajungă acasă, dar luptele cu un Ciclop, sejurul la Carthagina, în țara Didonei, în ținutul vrăjitoarei Circe, trecerea printre Scylla și Caribda au făcut ca el să fie foarte convins că zeii îl testau. Chiar dacă a avut aventuri cu Didona și Circe, visul lui era să ajungă acasă. Fidelitatea masculină presupunea ca relațiile să fie pasagere, nu presupunea abstinența. În codul războinicului antic, femeia cucerită era o pradă iar actul sexual era exercitarea autorității masculine.

Fidelitatea răsplătită

Zeița Atena l-a preschimbat pe Odiseu într-un bătrân. El a vorbit cu Penelopa și a sfătuit-o ca să testeze capabilitatea bărbaților încordând arcul lui Odiseu și să lanseze săgeata prin cozile a 12 securi aliniate. Nimeni în afară de Odiseu nu putea încorda acest arc.

Odiseu s-a arătat fiului său Telemachos și au pus la cale răzbunarea. La masa festivă, Telemachos era pregătit să îi asasineze pe pețitori. Semnalul era ca Odiseu să încordeze arcul și să tragă. Pețitorii au amuțit văzând cum bătrânul a tras cu acel arc, apoi s-a preschimbat în Odiseu, regele din Ithaca.

Penelopa rămâne azi oglina fidelității feminine iar Odiseu prototipul războinicului înțelept.