Secretele lui George Coșbuc, poetul care i-a „nășit” pe Homer și pe Dante
Editura Evenimentul si Capital

Secretele lui George Coșbuc, poetul care i-a „nășit” pe Homer și pe Dante

Autor: | | 0 Comentarii | 2255 Vizualizari

Zilele acestea, mai precis în data de 9 mai, s-a împlinit un secol de la dispariția prematură, la doar 51 de ani, a celui mai reprezentativ poet clasic român.

Născut la 20 septembrie 1866, la Hordou, la granița năsăudeană a Imperiului Austro-Ungar, în familia numeroasă a unui preot greco-catolic (a avut 14 frați și surori), George Coșbuc avea să sfârșească la 9 mai 1918, în Bucureștiul ocupat încă de trupele germane.

Și Coșbuc, și Caragiale, denunțați ca plagiatori

„Buna cunoaștere a limbilor elină și latină o deprinsese în gimnaziul românesc din Năsăud, iar primul poem notabil (după o activitate precoce) i-a apărut în revista Familia, cu dedicația „lui Petöfi”...

Va fi adus, către 1890, la cenaclul Junimea de Ioan Slavici - via revista Tribuna, unde publica poeme și basme în versuri după ce abandonase Universitatea Franz Josef din Cluj”, punctează criticul literar Paul Cernat. „Coșbuc aparține, de fapt, ultimului „val” important al Junimii. Caragiale i-a fost, de la început, prieten apropiat (interesant, ambii vor fi denunțați ca plagiatori, după 1900); împreună cu el și cu Slavici a editat, în 1894, revista Vatra, iar în exilul berlinez „nenea Iancu” îl va avea deseori prin preajmă”, amintește Cernat.

În continuare: „Gloria de poet îi va fi marcată de apariția, în 1893, a volumului Balade și idile, care, după mai multe volume ardelene cvasi-anonime, îl impune definitiv ca pe un redutabil baladist cult și autor de idile poetice dramatizate: un „moralism classic” de extracție rurală, cu portrete vii și situații de viață prinse în versificări memorabile. „La oglindă”, „Dușmancele”, „Cîntecul fusului”, „Nu te-ai priceput”..., pastelurile Iarna pe uliță, Noapte de vară sau Vestitorii primăverii și celelalte sînt piese de rezistență”.

Cel mai remarcabil poet eroic

Criticul literar Paul Cernat a reconstruit, meticulos și captivant, activitatea literară a lui Coșbuc: „Următoarele volume de versuri - Fire de tort (1896), dar mai ales Ziarul unui pierde-vară (1902) - indică îndepărtarea treptată de filonul țărănesc local.

Prin „Cîntece de vitejie” (1904, ultimul volum original de versuri, inspirat de Războiul de Independență) devine cel mai eficient poet eroic al nostru, mult peste nivelul lui Alecsandri din „Ostașii noștri”. Capodopera epicolirică rămîne, probabil, ampla feerie folclorică Nunta Zamfirei, concurată de dramatica Moartea lui Fulger. Șarmante sînt și adaptările baladești occidentale (Lodrul John ș.a.)”.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: cosbuc, homer, danteStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate