Nicolae Ceaușescu și mare ambiție pe care a avut-o în fotbal. Nimic nu i-a stat în cale ca să-și atingă obiectivul

Nicolae Ceaușescu și mare ambiție pe care a avut-o în fotbal. Nimic nu i-a stat în cale ca să-și atingă obiectivul

Ceaușescu și fotbalul intern. Dictatorul român a dorit ca localitatea sa natală să aibă echipă de fotbal. Evident, nu una oarecare, ci una care să fie în Divizia A.

Nu se știe dacă fostul lider român a apucat să bată mingea în scurta copilărie sau prin curțile interioare ale închisorilor prin care a trecut în ilegalitate. Dar un lucru este cert, a vrut ca România să aibă reușite în domeniu. Echipa Steaua București a câștigat finala Cupei Capmpionilor Europeni în 1986 și a pierdut-o în 1989, contra celor de la AC Milan.

România a fost prezentă la CM Mexic 1970 și la Campionatul European de Fotbal din 1984. În 1989, România a reușit calificarea la CM Italia 1990.

Ceaușescu și echipa  din localitatea natală

Ceaușescu a făcut din localitatea sa natală, Scornicești, un oraș. I-a făcut un stdion care avea o capacitate mai mare decât numărul de locuitori. O fabrică de pompe auto, diferite ferme agricole completau peisajul.

Echipa FC Olt s-a numit până în 1972, Viitorul. A câștigat Ligile inferioare cum ar fi Liga III în 1977-1978 și Liga II în 1978-1979.  A fost din 1980, în Divizia A. Cel mai bun loc a fost locul 4, în sezomul 1981-1982. Dictatorul a adus antrenori de top ca Florin Halagian sau Cornel Dinu. Jucători precum Ilie Balaci, Ilie Dumitrescu, Zoltan Crișan, Dorinel Munteanu, Costică Donose și alții au trecut pe la FC Olt.

Au fost două episoade hilare. Unul din jucători se numea Gheorghe Ceaușilă. El juca având numele de joc C.Gheorghe fiindcă altfel, se supăra „Tovarășul”.  Al doilea episod a fost o deplasare în Italia. Pe tabelă a apărut numele prescurtat al oltenilor ca „SCORN O”, Adică Scornicești-Olt. Prescurtarea era un cuvânt cu o semnificație controversată în italiană. Un securist din grupul oficial știa italiana și la pauză, s-a corectat eroarea, acesta amenințând cu proteste diplomatice.

Valentin Ceaușescu și Steaua Magică 1985-1986

Fiul lui Ceaușescu, Valentin iubea Steaua. El s-a implicat să creeze lotul care a luat Cupa Campionilor la Sevilla la 7 mai 1986. Valentin, de facto a fost un președinte-patron de club, chiar dacă era clubul Armatei. Securitatea, ofițerii superiori din Armată au fost scouterii săi. Au fost aduși jucători de la echipele interne care au primit legitimații la Steaua.

Valentin a fost respectat de steliști, ca dovadă că a fost mereu invitat la aniversarea victoriei de la Sevilla, care, practic, i s-a datorat în totalitate.  Fiul lui Ceaușescu a declarat că niciodată nu a făcut favoruri niciunuia dintre jucători.

Momentul 1989

Dacă Steaua din 1990 încolo a rezistat, FC Olt a fost scoasă din Divizia A și trimisă în Divizia C. În Divizia C a reușit să câștige campionatul în sezonul 1990-1991. În prezent, evoluează în Liga a IV-a.

 

Ne puteți urmări și pe Google News