Agenția Europeană de Apărare (EDA) schiţează contururile autonomiei strategice europene structurate în jurul a patru programe majore. Sunt patru. Patru programe majore care modelează viitorul Apărării europene, potrivit celui mai recent raport al Agenției Europene de Apărare. Europa, încă în căutarea autonomiei strategice, și-a crescut cheltuielile militare la un nivel istoric de 326 de miliarde de euro în 2024. Este, desigur, departe de Statele Unite (882 de miliarde de euro de cheltuieli militare în 2023), dar înaintea Chinei ( 285 miliarde euro în 2023).
Apărarea integrată aeriană și antirachetă (IAMD) constituie prima cărămidă a acestui edificiu ambițios. "IAMD este o capacitate crucială pentru a proteja infrastructura critică europeană, populațiile civile și forțele militare împotriva unei game din ce în ce mai complexe de amenințări aeriene", subliniază raportul agenției. Confruntată cu amenințări balistice, rachete de croazieră și drone, AED a publicat în iulie 2024 un document strategic care definește prioritățile, în special în domeniul apărării aeriene cu rază scurtă de acțiune.
Războiul electronic
Această componentă IAMD devine cu atât mai critică cu cât conflictul ucrainean a demonstrat vulnerabilitatea infrastructurilor civile și militare la atacurile aeriene combinate. Raportul identifică în mod specific acest program ca fiind una dintre cele patru oportunități de colaborare între statele membre care au atins un "nivel de maturitate" suficient pentru "un angajament clar al statelor membre către o cooperare mai aprofundată". De acum încolo, avem nevoie de voință politică și să ne punem întrebări legate de finanțare: contribuții naționale sau împrumut comun? Știm că a doua variantă întâmpină o puternică reticență în Germania, în Ţările de Jos....
Războiul electronic reprezintă al doilea pilon strategic. Un domeniu în care Europa este în urma concurenților săi. Un atelier organizat în iulie 2024 a făcut posibilă identificarea a trei domenii prioritare: sisteme de bruiaj, sisteme portabile de război electronic și platforme de informații electromagnetice, scrie lepoint.fr.
Muniții teleghidate
Această mobilizare în jurul războiului electronic (EW) răspunde unui imperativ de suveranitate. "EW joacă un rol esențial în conflictele moderne, permițând întreruperea comunicațiilor și a senzorilor inamicului, protejând în același timp forțele prietene împotriva detecției și interferențelor, asigurând astfel dominația informațională și salvgardarea securității naționale", putem citi în raportul agenției.
A treia axă majoră: munițiile teleghidate, aceste drone kamikaze care și-au demonstrat eficiența în Ucraina. "În septembrie 2024, statele membre au explorat posibilități de achiziție și dezvoltare în comun", arată raportul. Accentul este pus pe o abordare pragmatică care combină achizițiile rapide (prin urmare în afara UE) și dezvoltarea capacităților specific europene.
Viitoarele nave de luptă
Raportul subliniază că aceste muniții oferă o "flexibilitate operațională" valoroasă combinând "colectarea informațiilor și lovituri de precizie". A fost elaborat un document conceptual pentru a armoniza nevoile statelor membre și pentru a facilita achizițiile comune.
Al patrulea pilon, mai futurist, se referă la următoarea generație de lupte de suprafață. Denumit European Combat Vessel (ECV), acest program emblematic vizează anii 2040. "În 2024, statele membre au convenit asupra unei platforme flexibile și modulare capabile să se adapteze la nevoile naționale și să integreze în timp sisteme avansate", indică Agenția Europeană de Apărare .
Blocaj privind întărirea necesară a bazei industriale
Acest proiect naval face parte dintr-o viziune pe termen lung în care Europa va trebui, conform raportului, să "mențină stocuri adecvate, să mențină liniile de producție operaționale și să asigure lanțurile de aprovizionare". O provocare industrială majoră în situaţia în care două state membre – Franța și Germania – concentrează încă 80% din cheltuielile pentru cercetare și tehnologie de apărare.
Confruntat cu aceste provocări, Fondul European de Apărare (FED) plănuiește o creștere substanțială a sprijinului său, cheltuielile pentru cercetare în colaborare urmând să ajungă la peste 600 de milioane de euro în 2026. O creștere esențială a puterii, indispensabilă pentru a transforma acești patru piloni în realizări concrete și pentru a consolida autonomia strategică europeană.
Așteptând Germania
Acestea fiind spuse, este departe de a fi suficient. O piesă cheie a puzzle-ului militar lipsește: EDIP, sau Programul European pentru Industria de Apărare. Această parte esențială este în prezent blocată. Germania și-a retras sprijinul. Disensiunile privesc ponderea fondurilor rezervate industriilor europene. Prin urmare, trebuie să așteptăm alegerile legislative din Germania pentru ca Germania să se repoziționeze, eventual.
Francezii nu intenționează ca fondurile europene ale EDIP să fie folosite pentru a plasa comenzi la americani. Franța și aliații săi din Europa consideră că EDIP trebuie să finanțeze echipamente în care minim 65% din componente să fie europene, fiind nevoie ca producătorii să se elibereze treptat de restul de 35%. (Traducerea-Rador)