Evenimentul Zilei > Actualitate > Un dezastru se poate produce oricând în România. Sute de oameni stau pe o bombă cu ceas
Un dezastru se poate produce oricând în România. Sute de oameni stau pe o bombă cu ceas

Un dezastru se poate produce oricând în România. Sute de oameni stau pe o bombă cu ceas

Localnicii dintr-o comună din Tulcea sunt extrem de deranjat de deciziile luate de autorități. În comuna lor ar urma să se deschidă o carieră de exploatare a granitului, iar cetățenii nu văd cu ochi buni acest proiect și își fac publice nemulțumiri.

În comuna tulceană Greci ar urma să se deschidă o carieră de exploatare a granitului, însă localnicii nu sunt deloc de acord cu acest proiect. Oamenii sunt îngrijorați că liniștea lor ar putea să dispară, însă cu siguranță nu vor mai reuși nici să își ducă la îndeplinire unul dintre cele mai mari vise, acela de a transforma comuna în destinație turistică.

Supărați de noile proiecte propuse pentru comună, localnicii au sesizat autoritățile centrale și Ministerul Mediului. Până în prezent, oficialii nu au oferit un răspuns cu privire la problema oamenilor din comuna Greci. În timp ce localnicii așteaptă un semn de la autorități, Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea se află în faza finală cu procedura pentru emiterea autorizației de mediu pentru proiectul: „Deschidere carieră pentru exploatarea granitului, activitate minieră industrială” de către o firma din Bacău.

Conform planurilor, cariera va fi amplasată în zona ariei protejate Dealul Cavalu – Munții Măcin, dar în afara parcului Național Munții Măcin. În această zonă se află mai multe habitate de interes comunitar, specii de plante și animale.

Se caută dreptatea în instanță! Localnicii din Greci au depus o sesizare penală

Localnicii se revoltă că liniștea lor ar putea să se ducă pe apa sâmbetei, însă și tot efortul de a transforma comuna într-o zonă turistică. Primarul din Greci susține că nu a fost informat cu privire la deschiderea unei cariere. Edilul știe doar de obținerea unui  aviz de construire a unor panouri fonoabsorbate. Acesta ar fi de fapt doar un pas pentru obținerea avizului de funcționare.

Activitatea unei cariere de granit este destul de zgomotoasă, iar personalul va lucra aici atât ziua cât și noaptea. Fostul proprietar al carierei este acum administrator și susține că nu vor fi probleme în ceea ce privește procedura de extragere a granitului. De această situația nu par să fie îngrijorați nici reprezentanții Parcului Național Munții Măcinului. Aceștia susțin că nu este prima dată când în zonă se desfășoară astfel de activități, în plus, comuna Greci a intrat în Sit natura 2000, așa că există o serie de restricții dure care trebuie respectate.

Directoarea Agenţia de protecţie a mediului Tulcea, aflată în funcție temporar, susține că avizul pentru deschiderea unei cariere de granit a fost respins. Această informația nu a oferit-o în fața camerei, ci neoficial.

Când au văzut că lucrurile nu au o rezolvare, localnicii din comuna tulceană au decis să înainteze o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin.