Materialele video postate pe net la scurt timp după manifestația din 27 iulie, în sprijinul candidaților opoziției care au fost împiedicați să participe la alegerile locale din Moscova, conțin imagini cu un „instigator” care s-a oferit voluntar pentru campania unuia dintre candidați. Persoana respectivă, identificată drept Sergei Fomin, se pare că s-a folosit de copilul unui cuplu participant la proteste ca și „scut uman” pentru a scăpa de ofițerii de poliție care voiau să-l aresteze.
„Acest lucru a pus în pericol sănătatea și viața băiatului, neputincios ca urmare a vârstei, și i-a provocat daune fizice și morale”, a declarat marți Procuratura Moscovei.
Anchetatorii au percheziționat luni seara apartamentul părinților, conform declarației tatălui copilului implicat în incident, Dmitry Prokazov, pentru postul de radio de știri Europa Liberă.
„Suntem complet nevinovați. Nu am participat la revolte în masă și nu l-am lăsat pe copilul nostru niciodată în pericol sau singur”, susține Prokazov, adăugând că Fomin este vărul soției sale.
Procurorii au declarat că îi vor cerceta și pe alți părinți care și-au adus copii la manifestațiile din 27 iulie și 3 august.
„Nu se poate vorbi despre lipsirea de drepturi părintești în astfel de cazuri. Este inacceptabil să folosești copii pentru șantaj în orice situație politică”, a declarat marți comisarul din Moscova pentru drepturile copiilor, Yevgeny Bunimovici, pentru agenția de știri Interfax.
Fomin este căutat de autorități ca suspect într-un dosar penal deschis pentru „tulburările în masă” din 27 iulie. El este unul dintre cei zece participanți la demonstrația neautorizată care riscă o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.

 

Te-ar putea interesa și: