Evenimentul Zilei > Actualitate > Un cetățean român, SALVAT din Bolivia de o organizație caritabilă baptistă
Un cetățean român, SALVAT din Bolivia de o organizație caritabilă baptistă

Un cetățean român, SALVAT din Bolivia de o organizație caritabilă baptistă

Un cetățean româno-ungar și un croat, care erau încarcerați, din 2009, în Bolivia pentru terorism au fost salvați de o organizație caritabilă baptistă cu “ajutorul tehnic” al Ministrului ungar de Externe, după ce au fost eliberați la începutul anului 2015.

Acțiunea de salvare a fost efectuată după refuzul Boliviei de a-i acordat românului Elod Toaso un pașaport, dar și din cauza unor încălcării unor prevederi ale acordului privind eliberarea celor doi, conform Mediafax.

Toaso se află acum în Chile. El se va întâni cu familia sa în câteva zile și se va întoarce în țară luni după-amiaza, conform declarației unui membru al organizației caritabile.

Cei doi bărbați au fost eliberați pe 4 martie. Toaso se afla în detenție din aprilie 2009, deși legile boliviene susțin că detenția înainte de proces nu poate fi prelungită peste 36 de luni, iar procedura legală nu poate depăși 13 luni.

Toaso a fost acuzat de guvernul bolivian că pregătea asasinarea președintelui de stânga Evo Morales, organizând un grup de “teroriști mercenari”. Bărbatul a pledat, însă, nevinovat.