Un bărbat a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune cauzată de consumul excesiv al acestei vitamine

Un bărbat a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune cauzată de consumul excesiv al acestei vitamine Deficitului de vitamine, extrem de periculos. Care sunt riscurile. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un bărbat din Marea Britanie a murit din cauza hipercalcemiei, o afecțiune rară cauzată de un nivel prea ridicat de vitamina D. Experții avertizează asupra riscurilor pe care le implică administrarea unei cantități prea mari din această vitamină.

Un om de afaceri pensionar din Marea Britanie, pe nume David Mitchener, în vârstă de 89 de ani, a murit anul trecut din cauza hipercalcemiei, adică atunci când organismul are prea mult calciu din cauza excesului de vitamina D. Pe 10 mai 2023, Michener a fost dus la Spitalul East Surrey. Zece zile mai târziu, a fost declarat mort. Jonathan Stevens, medicul legist asistent al spitalului, a scris într-un raport că nivelul de vitamina D al bărbatului în vârstă de 89 de ani se afla la cel mai înalt nivel care putea fi înregistrat. Michener a murit din cauza unei boli cardiace congestive, a unei insuficiențe renale cronice și a unui nivel ridicat de calciu. Toxicitatea vitaminei D a fost una dintre principalele cauze ale morții sale.

A murit din cauza consumului unei vitamine

Înainte de a muri, un test a arătat că Mitchener avea 380 ng/mL de vitamina D, acesta fiind cel mai înalt nivel pe care laboratorul îl putea înregistra. Pentru comparație, Institutul de Medicină (IOM) a declarat în 2010 că un nivel de vitamina D de 20 ng/mL era suficient pentru a menține oasele sănătoase.

Raportul lui Stevens privind moartea lui David Mitchener a ridicat îngrijorări cu privire la faptul că suplimentele de vitamine pot avea „riscuri și efecte secundare potențial foarte grave atunci când sunt luate în exces”. De asemenea, acesta a mai spus că aceste riscuri nu trebuie să fie enumerate pe etichetă, deoarece legislația actuală privind etichetarea suplimentelor nu le impune acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Jonathan Stevens a scris: „Nu existau avertismente pe sau în ambalaj care să prezinte riscurile specifice sau efectele secundare ale consumului de suplimente de vitamina D. Cred că există o șansă ca mai mulți oameni să moară dacă nu se face nimic”.

O boală foarte rară, dar foarte periculoasă, numită hipercalcemie, poate slăbi oasele și poate afecta rinichii și inima. Simptomele acestei boli au fost observate în timpul autopsiei lui Mitchener. Ea are legătură cu obținerea unei cantități prea mari de vitamina D, care este o problemă mai mare acum decât era înainte de Covid, când se credea că obținerea unei cantități suficiente de vitamina D te face mai sănătos. Problema este că cei mai mulți oameni nu știu că a avea prea mult dintr-un lucru bun îți poate face rău.

sursa: odditycentral.com